четвер, квітня 4, 2019

З літа в Україні можна буде безкоштовно отримати направлення на проходження досліджень щодо наявності онкологічних захворювань.

«У гарантованому пакеті послуг первинної ланки є скринінгові тести на рак. Цього літа ми з Урядом будемо розвивати програму «Безкоштовна діагностика», будуть додаткові тести щодо раннього виявлення», – повідомила в.о міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун у ході засідання Уряду.

Передбачається, що з липня Національна служба здоров’я оплатить 54 діагностичні та лікувальні послуги за направленням сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Можна буде безоплатно пройти обстеження на поширені хвороби внутрішніх органів, серця, легенів та найбільш розповсюджених видів онкології.

Наразі у країні спостерігається дуже високий рівень смертності від онкологічних захворювань через пізню діагностику. Для тесту на рак необхідно буде піти до свого сімейного лікаря і отримати направлення на безкоштовну діагностику.

Державний архів Черкаської області святкує сторічний ювілей з дня створення. За період 1919-2019 років, завдяки заходам керівних органів влади, наполегливій і невтомній діяльності працівників архівних установ Черкащини джерела минулого і сучасного розвитку регіону зібрано в державних архівосховищах, впорядковано на основі єдиних принципів і широко використовуються в інтересах суспільства. Заклад і сам набув за ці роки багату історію.

Як повідомляють у Черкаській районній раді, днями голова ради Олексій Собко спільно з головою райдержадміністрації, депутатом обласної ради Анатолієм Ярішем провели нараду, за участю заступника голови районної ради Сергія Степанюка, заступника голови райдержадміністрації Петра Коренюка, начальників управління і відділів райдержадміністрації та голів Руськополянської, Леськівської, Червонослобідської об’єднаних територіальних громад.

До комунальної власності об’єднаних територіальних громад, відповідно до рішення районної ради, переходить 12 закладів загальної середньої освіти.

Ліплявська об’єднана територіальна громада Канівського району створена наприкінці жовтня 2017 року шляхом об’єднання Ліплявської, Озерищанської та Келебердянської сільських рад.

Чисельність громади за статистичними даними складає 2 744 осіб. Фактичні надходження до загального фонду бюджету Ліплявської ОТГ за 2018 рік склали 28 469,0 тис грн, з них власних надходжень – 16 723,9 тис грн, трансфертів з державного бюджету – 11 745,1 тис грн.

Напередодні у Черкаському обласному художньому музеї презентували дипломні проекти бакалаврів і магістрів, семестрові роботи із пропедевтики й основ проектування студентів Черкаського державного технологічного університету.

Дизайн-проектування представлені за чотирма освітньо-професійними програмами підготовки бакалаврів: «Графічний дизайн», «Дизайн середовища», «Промисловий дизайн», «Дизайн одягу». Також є роботи, які виконані в  рамках освітньо-професійної програми підготовки магістрів ЧДТУ.