п'ятниця, червня 14, 2019

20 червня у м. Київ відбудеться брифінг на тему «Місцеві вибори на новій територіальній основі: реально чи ні?». На заході говоритимуть про головні виклики реформи органів місцевого самоврядування та територіальної організації влади на найближчу перспективу. Головне питання: скільки районів буде після реформи, та які повноваження матиме районна влада.

Організатори брифінгу – Українська асоціація районних та обласних рад.

Так, відповідно до урядового Плану, вже найближчим часом має бути сформована нова мапа субрегіонального рівня України. Якщо сьогодні діє 490 районів, то після реформи їх стане близька 100. Відповідно й зменшиться кількість рад та адміністрацій, але збільшиться територіальне осягнення влади.

14 червня 2019 року проведено пленарне засідання чергової сесії Драбівської районної ради. Відкрив і вів її голова Володимир Дзега.

У роботі сесії взяли участь голова райдержадміністрації Іван Гайдай, начальники управлінь і відділів районної державної адміністрації, керівники підприємств, установ і організацій, окремі сільські голови, представники засобів масової інформації.

Напередодні сесії всі питання порядку денного опрацьовано на засіданнях постійних комісій та президії районної ради. 

Взаємодія органів виконавчої влади й органів місцевого самоврядування у вирішенні регіональних проблем. Саме таку тематику мав виїзний короткостроковий семінар для державних службовців та посадових осіб органів місцевого самоврядування Звенигородського району, яку провів Черкаський обласний центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів.

Процеси децентралізації влади, зміни територіального устрою, реформування місцевого самоврядування ставлять нові вимоги до професійних якостей публічних службовців.

Програма виїзного семінару була спрямована на вироблення професійних компетентностей, необхідних для забезпечення ефективного управління на місцях. Навчання проходило у форматі тематичних зустрічей з елементами практичних занять, обміну досвідом та індивідуального консультування з фахових питань.

Як повідомляють у  Мінрегіоні, триває прийом заявок від органів місцевого самоврядування та об’єднаних територіальних громад на участь у конкурсі «Кращі практики місцевого самоврядування» у 2019 році для органів місцевого самоврядування всіх рівнів.

Конкурсом передбачено підготовка документів з трьох напрямків.

Тема 1. Заходи та рішення органів місцевого самоврядування, спрямовані на ріст доходів місцевого бюджету.

Це можуть бути практики:

Бужанська ОТГ зробила справжній подарунок наймолодшим жителям громади, провівши перший фестиваль дитинства. Надалі він, за словами голови громади Валентини Стадник, стане традиційним, і діти з сіл Бужанка, Кам’яний Брій, Яблунівка, Тихонівка і Жаб’янка матимуть змогу на цілий день зануритися у святкову атмосферу, де вони одночасно почуватимуться й іменниками, і безпосередніми учасниками різноманітних ігор, творчих конкурсів, спортивних змагань.

Задум організаторів цього незвичайного для району дійства вдався на славу. Задоволеними залишилися не лише діти, вихованці шкіл і дитячих дошкільних установ, а й керівники, жителі сіл, які долучилися до свята не лише як глядачі, а й всіляко сприяли його успішному проведенню. Значну частину турбот взяв на себе директор СТОВ «Світанок» Володимир Попко, відчутну допомогу надала помічник народного депутата Валентина Нечипоренка Галина Шпак.