середа, червня 26, 2019

26 червня 2019 року відбулася тематична зустріч із помічниками-консультантами депутатів обласної ради на тему «Основні напрями реалізації антикорупційної політики Черкаської обласної ради».

У ході зустрічі учасниками заслухано стратегії боротьби з корупцією у інших країнах, зокрема, у Швеції і Сінгапурі, розглянуто причини високого рівня корупції та антикорупційну стратегію в Україні.

За інформацією Черкаського Центру розвитку місцевого самоврядування нині на Черкащині утворено 57 ОТГ, 54 з яких перебувають на прямих міжбюджетних відносинах з державним бюджетом. Цими громадами охоплено 320 населених пунктів, 222 міських, селищних та сільських рад (40 % від загальної кількості рад). Близько 30 % населення (354,281 тис. осіб) та 41,5 % площі території області (8 655 кв км).

За час свого об’єднання значна частина ОТГ демонструють позитивну динаміку щодо наповнення місцевих бюджетів.

Так, за підсумками діяльності у 2018 році середній показник надходжень власних доходів на 1- го мешканця серед перших ОТГ області, утворених у 2015-2016 роках, зріс більше, ніж у 2 рази (у грошовому еквіваленті на 2 403,3 грн) та склав 4 598,8 грн., а по решти, утворених у 2017 році, зріс у 2,8 рази (становить 4 825,1 грн).

У Черкаському регіональному відділенні Асоціації міст України пройшов практикум із застосування законодавства на тему: «Реформування освіти. Нова українська школа. Розвиток інклюзивного навчання». Захід організовано в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID.
Учасники: голови, заступники міських, селищних, сільських голів, секретарі рад, керівники та спеціалісти профільних управлінь та відділів місцевих рад Черкаської області та консультанти Черкаського регіонального відділення Асоціації міст України.

На початку заходу учасників привітала виконавчий директор Черкаського РВ АМУ Віталіна Повісьмак-Євмина, яка ознайомила представників органів місцевого самоврядування з діяльністю Асоціації міст України.

26 червня 2019 року проведено засідання конкурсної комісії з визначення кандидатур на вакантні посади керівників комунальних закладів.

Цього разу члени комісії розглянули кандидатури, подані на заміщення вакантних посад: директора комунальної установи Черкаської обласної ради «Черкаський обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» та директора комунального некомерційного підприємства «Черкаська обласна станція переливання крові Черкаської обласної ради».

До участі в конкурсі на посаду директора обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» документи повторно подали два претенденти – Олександр Волошин, який  нині виконує ці обов’язки, та Альона Норенко, яка працює заступником начальника відділу фізичної культури і спорту управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації.

Урядом ініційовані зміни до Конституції в частині децентралізації. Проект цих змін вже розміщений на Урядовому проталі.

За словами першого заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслава Негоди, проект змін до Конституції в частині децентралізації опублікований, тож на разі важливий процес обговорення й донесення до загалу необхідності запропонованих змін.

«Я закликаю всі асоціації органів місцевого самоврядування фахово обговорити його та надати свої пропозиції. Також маємо спільно інформувати людей про необхідність конституційних змін для завершення децентралізації, її незворотності. Дуже важливо, щоб популістам і противникам реформи було важко маніпулювати, використовуючи необізнаність людей», – наголошує В’ячеслав Негода.

Ознайомитися з проектом змін Конституції в частині децентралізації.

Місцева влада об’єднаних територіальних громад та районів зможе об’єднуватися для створення освітніх округів. До них мають увійти опорні школи, заклади позашкільної освіти, культури та спорту. Це визначено Положенням про освітній округ та опорний заклад, затвердженим 19 червня 2019 року під час засідання Кабміну.

«У документі ми приділили велику увагу питанню опорних шкіл - виписали процедуру конкурсу на отримання такого статусу, мінімальну кількість учнів, структуру навчального процесу. Наразі, за оперативними даними, в Україні налічується 785 опорних шкіл та 1272 їхніх філій. Можливість для утворення освітніх округів має стимулювати владу на місцях уважніше ставитися до мережі освітніх закладів та ефективно витрачати кошти на їх утримання», - зазначила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич.