понеділок, липня 8, 2019

Днями відбулося урочисте відкриття місцевої пожежної команди в селі Берестівець. Ця подія, без перебільшення, визначна для мешканців громади, які відтепер у випадку надзвичайної ситуації на їхніх подвір’ях чи у господарствах зможуть розраховувати на допомогу не лише професійних рятувальників, а й місцевих вогнеборців.

Перший заступник голови обласної ради Валентин Тарасенко вручив Почесну грамоту облдержадміністрації і обласної ради та нагрудний знак «За заслуги перед Черкащиною» голові ГО «Світовид» Анні Чуприні за активну громадську позицію, виховання підростаючого покоління та підтримку фестивального руху в області, зокрема, мальовничого пленеру «Тараса пензлі оживають».

До слова, Анна Юріївна є також директором приватної арт-студії «Глорія» та вже багато років залучає своїх вихованців до участі у різноманітних змаганнях. Серед її учнів – переможці як обласних конкурсів, так і загальнодержавного рівня.

Днями, за інформацією Набутівської громади, виконавчим комітетом сільської ради було проведено перший аукціон із продажу права оренди земельних ділянок комунальної форми власності, розташованих  за межами населеного пункту.

Так, зокрема, до уваги учасників аукціону було запропоновано придбати право оренди чотирьох земельних ділянок сільськогосподарського призначення на загальну площу 56,0982 га, що призначені для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, термін оренди яких становить 10 років.

У результаті проведених торгів річний розмір орендної плати, за земельні ділянки право оренди яких продано на аукціоні, зріс на 431 тисячу 355 гривні, тобто на 1219,64 відсотків від запропонованого стартового розміру орендної плати. Отримані результати дадуть сільській раді можливість наповнити бюджет громади додатковими коштами від надходження орендної плати, які будуть у подальшому використані на розвиток Набутівської сільської ради.

Виділені 380 млн грн державного співфінансування дадуть можливість для ще 3 тис. ОСББ:

  • залучити до 1 млрд грн «теплих кредитів» вже у цьому році;
  • зменшити у 2 рази і більше енерговитрати.

Наприклад, ОСББ «Гашека 18» у Києві тричі користувалося «теплими кредитами». Після усіх енергоефективних робіт рахунки за тепло знизилися у понад 3 рази: із 30 грн/кв. м до 8 грн/ кв. м. в опалювальний сезон. Взимку 2018/2019 мешканці 2-кімнатних квартир в ОСББ «Гашека 18» сплачували в середньому 400 грн за опалення. Це у 5 разів менше, ніж по місту.

«Тому готуйте заявки та звертайтеся до банків, щоб вже цієї осені менше сплачувати за комунальні послуги та жити в комфорті!», – прокоментував Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Важливо – до 30 листопада цього року ОСББ мають подати до банків усі підтвердні документи про цільове використання кредиту та виконання енергоефективних заходів.

 

Після того, як Катеринопіль ініціював створення об’єднаної територіальної громади, розпочались громадські обговорення у селах району. Рішення катеринопільчан наразі підтримали села Вербовець, Кайтанівка, Гуляйполе, Бродецьке, Ямпіль. Проти об’єднання виступили Лисича Балка, Гончариха, Новоселиця, Киселівка. Все ж останнє слово за сільськими депутатами.

Непроста ситуація у с. Пальчик.

– Мешканці Пальчика більшістю голосів висловились «проти» приєднання до Катеринопільської громади, а мешканці Луківки, яка теж належить до нашої сільради, – «за». Остаточне рішення прийматимуть місцеві депутати. Постараємось не затягувати, – поінформував сільський голова Микола Бобров.