середа, січня 8, 2020

Мінрегіон оприлюднив для громадського обговорення Концепцію та план реалізації державної політики по досягненню цілі 10.3. «Українці мають реальну можливість впливати на організацію свого життєвого простору як мешканці спроможних громад» Програми діяльності Кабінету Міністрів України на 2020 рік.

У Концепції йдеться, що чинна система місцевого самоврядування не відповідає потребам жителів територіальних громад у публічних послугах та не забезпечує для них комфортне і безпечне життєве середовище. В Україні створено вже понад тисячу об’єднаних територіальних громад, але 6,4 тис. громад досі не об’єдналися, і там майже відсутні інституційні та фінансові ресурси для надання якісних та доступних публічних та інших послуг.

Напередодні Різдвяних свят волонтерська група в складі О.Каюка, В.Дзеги, В.Осадчого, М.Гриценка відправилися в зону військових дій до захисників-земляків.

Поїздка відбулася завдяки активній участі жителів Драбівщини, зокрема: Кантакузівської сільської ради та Кантакузівського НВК, Драбівського НВК, Демківської сільської ради та Демківської ЗОШ, Свічківської сільської ради та Свічківського НВК, Білоусівської сільської ради та Білоусівського НВК, Митлашівської сільської ради та Митлашівського НВК, Степанівської сільської ради та Степанівської ЗОШ, Шрамківської сільської ради та Шрамківської ЗОШ, Мойсівської сільської ради, Погребської сільської ради та Погребської ЗОШ, Золотоношківської сільської ради та Золотоношківської ЗОШ, Драбівської районної ради, Михайлівської та Зорівської сільських рад. Саме жителі цих громад передали землякам-оборонцям домашню консервацію, засоби особистої гігієни, предмети побутової хімії, домашню випічку, сувенірну продукцію, листівки тощо.

Як повідомляють у Черкаському обласному краєзнавчому музеї, напередодні Різдвяних свят завідувачка відділом етнології Вікторія Наумчук та молодший науковий співробітник відділу етнології Антон Дементьєв провели майстер-клас із виготовлення традиційної різдвяної прикраси – солом'яного «павука», про якого нині дещо призабули.

З давніх-давен наші предки виготовляли його о цій святковій порі кожного року і розміщували на покуті, закріпивши на сволок. Згідно легенди саме павуки, заснувавши вхід в печеру густим павутинням, врятували маленького Ісуса від страти.

Сама прикраса має цікаву повітряну конструкцію. Підвішувалась вона на довгій кінській волосині та крутилась в напрямку руху повітря, згідно енергетики тих людей, хто перебував в оселі. Так розповідали старожили. Вони вірили, що їхнє житло і кожного в ньому присутнього цей «павук» очищає від негативу і налаштовує на позитивну енергетику.

Проблемами на автошляхах області нікого не здивуєш. Служба автомобільних доріг та автодори щороку демонструють свою безпорадність у наведенні належного порядку зі станом дорожнього покриття, тому вирішити цю проблему беруться в багатьох населених пунктах самотужки. Певні фінансові можливості у цьому напрямку дає чинне законодавство, особливо об’єднаним територіальним громадам, у яких значно збільшилося наповнення місцевих бюджетів і вони можуть самостійно розпоряджатися коштами.

Як інформують у Руськополянській ОТГ, їхня територіальна громада вирішила зосередити свою увагу на облаштуванні місцевих доріг. У 2018 році спільно з жителями села, які долучилися фінансово, місцевій владі вдалося взяти в оренду грейдер і впорядкувати близько 70 км сільських доріг.

За повідомленням Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області, сьогодні у відкритому доступі значиться інформація про земельні ділянки, права оренди на які виставлені на продаж з аукціону. З цими даними можна ознайомитися на офіційному веб-сайті Держгеокадастру у розділі «Земельні аукціони».

Наскільки це працює, багато учасників купівлі-продажу переконалися, взявши участь в аукціонах з продажу права оренди, які організовувало Головне управління Держгеокадастру у Черкаській області упродовж 2019 року.

Так, ним було проведено 81 земельний аукціон, на які виставили 336 лотів загальною площею понад 3,2 тис. га. За їх результатами у користування на умовах оренди передано 169 земельних ділянок загальною площею 1,6 тис. га.