середа, травня 20, 2020

Карантинні заходи, запроваджені в Україні через коронавірусну хворобу COVID-19, будуть продовжені до 22 червня. При цьому  діятиме адаптивний карантин – тобто обмежувальні заходи будуть поступово пом’якшуватися у залежності від епідемічної ситуації в кожному регіоні. Всього буде 5 етапів пом’якшення карантину. Повідомляють на сайті МОЗ.

Відповідне рішення було прийняте на засіданні Кабінету Міністрів України 20 травня, за ініціативою Міністра охорони здоров’я Максима Степанова. 

- Ми пропонуємо встановити адаптивний карантин з 22 травня по 22 червня. При цьому ми запроваджуємо ознаки епідемічної ситуації в регіонах, а саме: інцидентність, завантаженість ліжок у закладах охорони здоров’я, а також кількість ПЛР та ІФА тестів. На основі цих показників будуть прийматися рішення щодо послаблення карантину. Всього у нас буде 5 етапів пом’якшення обмежувальних заходів, - наголосив Максим Степанов. 

Балаклеївська громада – серед тих, де традиційно ремонтують чи не найбільше доріг. «Освітлення, нормальні дороги та благоустрій громади - це саме ті питання, які турбують людей найбільше, і саме за ними люди оцінюють ефективність роботи влади, - переконаний голова Балаклеївської ОТГ Ростислав Ситнік.

Торік громада витратила майже півмільйона на поточний ремонт 16 вулиць, до 10 тисяч гривень – на грейдерування доріг, та більше 2 мільйонів – на капітальний ремонт вулиць у всіх селах громади. Усі дороги, де поклали новенький асфальт, були грунтовими.

Наразі в області триває процедура передачі трьох закладів професійної (професійно-технічної) освіти із державної в обласну комунальну власність. Йдеться про Черкаське вище професійне училище будівельних технологій, Жашківський аграрно-технологічний професійний ліцей та Лисянський професійний аграрний ліцей.

За інформацією Черкаського обласного центру зайнятості, найбільше роботодавці області потребують саме робітників з обслуговування, експлуатації устаткування та машин (25,6%), кваліфікованих робітників з інструментом (17,3%), працівників сфери торгівлі та послуг (12,8%), фахівців (11,4%) та професіоналів (9,5%).

Голова обласної ради Анатолій Підгорний дав доручення заступнику Михайлу Мушієку відвідати заклади професійної (професійно-технічної) освіти та надати пропозиції щодо ефективного функціонування цих установ, які надалі перейдуть в обласну комунальну власність.

У селі Леськове Монастирищенського району не перестає дивувати своєю неповторністю і архітектурною вишуканістю замок-резиденція родини Даховських. Цей маєток по праву вважають перлиною Центральної України. За легендами, родина Даховських збудувала палац у стилі неоготики, бо прагнула «втерти носа» Потоцьким із їх «Софіївкою».

Дивує і вражає сам задум архітектора, ім’я якого наразі невідоме. Та дійсно, що другої такої споруди немає не лише в Україні, але і в Європі.

Довгий час історія цього палацу і його існування на теренах Черкащини  замовчувалося. Головною причиною цього, як вважають багато хто із дослідників, є те, що будівля  тривалий час і донині підпорядкована Міністерству оборони. Навіть зараз до маєтку, що кілька десятиліть стоїть пусткою,  немає вільного доступу, хоча звичайно туристам і не відмовляють.