четвер, лютого 11, 2021

Депутати обласної ради на засіданні профільної постійної комісії рекомендували до розгляду на сесії низку освітніх програм. Серед них продовження до 2023 року обласної цільової програми “Інноваційні школи Черкащини”.

- Це єдина в Україні  обласна програма, яка спрямована на розвиток інноваційних технологій  у закладах освіти. ЇЇ реалізація здійснюватиметься коштом місцевих бюджетів, залишків субвенції та інших джерел. Ми поновили заходи, внесли корективи, враховуючи нову українську  школу, - зауважила заступниця начальника Управління освіти і науки Оксана Сімушіна.

 

Під час засідання постійної комісії з питань освіти, науки, культури, молодіжної політики та спорту депутати заслухали звіт про виконання програми національно – патріотичного виховання дітей та молоді Черкаської області на 2017-2020 роки і рекомендували до розгляду на сесії обласну цільову програму національно-патріотичного виховання в Черкаській області на 2021-2025 роки.

За словами начальника управління у справах сім’ї, молоді та спорту Івана Солодкого, у заходах, які відбувалися у межах програми в 2017-2020-их роках взяло участь понад 2 тисячі осіб, та ще 6 тисяч - були учасниками.

 

Постійна комісія з питань освіти, науки, культури, молодіжної політики та спорту підтримала Програму, в якій узагальнено цілі й напрямки економічного й соціального розвитку області на рік. Є три основні напрямки: конкурентоспроможна економіка, ефективність публічного управління та якість життя. 

Зокрема, у сфері освіти заплановано:

«Громади мають надавати населенню значну частину якісних послуг, незалежно від кількості населення в них», — прокоментував хід децентралізації президент Української асоціації районних та обласних рад Сергій Чернов.

«Тобто люди, які проживають на певних територіях, повинні мати однаковий перелік послуг і однаково високу якість отримання таких послуг. І це було основне завдання реформи децентралізації. Наблизити послуги до людей на ті території, де вони проживають. Якщо там не було послуги – вона повинна була з’явитись з урахуванням того, що у райони передані всі місцеві податки і збори і збільшене фінансування, а тому якість всіх послуг повинна буде зрости у рази. Як приклад: на Харківщині проживають близько 2,7 млн людей та понад 200 тисяч переселенців, створено 56 громад, але підходи мають бути усюди однакові.

За повідомленням комунального закладу «Черкаський обласний центр роботи з обдарованими дітьми Черкаської обласної ради», на його базі проведено онлайн-семінар для керівників гуртків, вчителів, методистів закладів позашкільної освіти. Враховуючи те, що в країні продовжується карантин, цей семінар провели у режимі відеоконференції.

Відповідно до Плану роботи  комунального закладу на 2020-2021 навчальний рік заняття проведено за темою: «Розвиток педагогічної майстерності педагогів в умовах модернізації освітнього процесу»

У ході роботи його учасники ознайомилися з модернізацією освітнього простору в закладах позашкільної освіти, майстер-класом (еколого-натуралістичний, художньо-естетичний напрямки).