Вперше за двадцять літ обласний краєзнавчий музей презентує народну ікону 18 - 19 століть

03 січня 2020, 14:44

У фондах обласного краєзнавчого музею зберігається велика колекція народних (хатніх) ікон, які зібрані з різних куточків Черкащини. Фахівці та експерти відносять їх до народних ікон Середньої Наддніпрянщини 18 - 19 століть.

Напередодні Нового року та Різдва Христового краєзнавчим музеєм вирішено організувати їх виставку, на якій презентувати відвідувачам 50 найкращих раритетних ікон.

Останній раз ці неперевершені шедеври народного мистецтва експонувалися майже двадцять літ тому, у далекому 1991 році.

Як розповідають історичні джерела, у 18-19 століттях майже у кожному сільському помешканні були ікони. Вони займали центральне місце в оселі, традиційно на покутті «...під стелею на тій стіні, де стояв стіл».

Люди називали ікони «богами» або «образами». За традицією звичайно у хаті було від шести до десяти ікон.

Вони відігравали важливу роль у житті селян – без них не відбувалася жодна найголовніша подіях людського життя – народження, весілля чи похорони. Люди молились до ікон і просили допомоги та благословення в різних життєвих ситуаціях.

Варто звернути увагу на те, що не всі ікони були біблійні або канонічні. Джерелом багатьох образів був фольклор та народні перекази і легенди українських сіл. Тому часто бачимо святих на іконах, лице яких схоже на сільські обличчя, а вбрання також нагадує селянське.

Переконатися в цьому можна, завітавши для огляду до музею.


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: http://oblradack.gov.ua/vpershe-za-dvadcyat-lit-oblasniy-kraeznavchiy-muzey-prezentue-narodnu-ikonu-18-19-stolit