У Черкасах проведено вечір вшанування 85-ої річниці з дня народження Василя Симоненка

09 січня 2020, 17:50

Заходи з нагоди 85-річчя від дня народження Василя Симоненка та вручення Всеукраїнської літературної премії його імені проведено в обласній філармонії.

Привітати учасників вшанування пам’яті видатного поета завітав заступник голови обласної ради Андрій Сегеда.

У фойє філармонії представники творчої інтелігенції Черкащини, шанувальники творчості поета мали можливість оглянути тематичну книжкову виставку, присвячену життю та творчості митця, підготовлену обласною бібліотекою для юнацтва ім. В. Симоненка. Окрім того, на початку літературно-мистецького вечора присутнім продемонстрували відеофільм про Василя Симоненка, спогади його матері та його колишніх колег.
 

Потім у залі під гарячі оплески присутніх Симоненковим апофеозом пролунала пісня на слова поета «Ти знаєш, що ти – людина?..», а ведучі запросили до вітального слова голову облдержадміністрації Романа Боднара та заступника голови обласної ради Андрія Сегеду.

Звертаючись до присутніх, Андрій Віталійович сказав, що життя Василя Симоненка було коротким, ніби спалах, але яскравим і самобутнім. Та навіть за цей короткий творчий період поет залишив такий творчий спадок, який є вагомим та актуальним і донині. Для себе особисто він відкрив поета як правдоруба, як патріота ще у студентські роки.

Заступник голови обласної ради наголосив, що серед депутатів обласної ради нинішнього скликання також є лауреати Всеукраїнської літературної премії імені Василя Симоненка минулих років – Олексій Озірний і Валентина Коваленко.

Водночас Андрій Сегеда привітав цьогорічних лауреатів премії, започаткованої Черкаською обласною радою і облдержадміністрацією для заохочення професійних і непрофесійних літераторів до створення високохудожніх творів, у яких відстоюється українська державність.

 

Потім до слова було запрошено голову конкурсної комісії, голову обласної організації Національної спілки письменників України, професора Володимира Поліщука. Він зазначив, що цьогоріч, як і в попередні роки, конкурс на здобуття цієї премії був дуже достойним, представницьким і конкурентним. За здобуття премії у двох номінаціях боролося більше двадцяти літераторів.

Конкурсна комісія визначила переможців 2019 року. Ними стали Ігор Мітров за збірку поезій «Голландський кут» у номінації «За кращу першу поетичну збірку» та наш земляк Василь Шкляр за роман «Троща» у номінації «За кращий художній твір».

Керівники області вручили їм дипломи лауреатів та сертифікати на отримання грошових премій.


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: http://oblradack.gov.ua/u-cherkasakh-provedeno-vechir-vshanuvannya-85-oi-richnici-z-dnya-narodzhennya-vasilya-simonenka