Технічні і кадрові питання забезпечення лікарні – найскладніші в ході реформи охорони здоров’я

20 січня 2020, 11:47

Як інформують у Черкаській районній раді,  голова районної ради Олексій Собко, депутат районної ради, заступник голови райдержадміністрації Петро Коренюк, заступник голови районної ради Сергій Степанюк, за участю депутатів районної ради Ірини Петрович, Олександра Муцалханова, Володимира Шимановського, Мошнівського сільського голови Богдана Шкарбути та працівників районної ради провели робочу нараду з колективом комунального некомерційного підприємства «Черкаська районна лікарня с. Мошни».

На початку зустрічі головний лікар КНП «Черкаська районна лікарня с. Мошни» Любов Іващук ознайомила делегацію з роботою закладу. Учасники робочого візиту мали змогу побачити процес надання медичних послуг хворим у стаціонарному відділенні, роботу кабінету ультразвукової діагностики та ін.

Продовжили роботу в кімнаті нарад, де зібралися всі працівники закладу. Першим до присутніх звернувся голова районної ради Олексій Собко, який коротко повідомив про мету візиту. Звернув увагу присутніх на продовження реформи галузі охорони здоров’я вторинного рівня. Змінюються не лише умови надання медичних послуг, а сама філософія і сутність їх надання. Тобто, фінансування медичного закладу буде залежати виключно від кількості та різноманітності наданих медичних послуг. До початку реформи - в залежності від кількості жителів, яких обслуговує лікарня, надходила субвенція на потреби медичного закладу з Державного бюджету України.

Починаючи з 1 квітня фінансувати медичні заклади буде Національна служба здоров’я України на підставі укладених договорів. Для отримання фінансування необхідно кардинально перебудувати систему надання послуг: в першу чергу обладнати робочі місця лікарів комп’ютерною технікою з відповідним програмним забезпеченням, створити умови для надання медичних послуг у відповідності до вимог НСЗУ.

Заступник голови райдержадміністрації Петро Коренюк наголосив на тому, що вивільнення працівників КНП «Черкаська районна лікарня» - це не ініціатива райдержадміністрації чи районної ради. Перехід на нову систему фінансування, яка передбачає отримання коштів в залежності від кількості та якості наданих послуг, вимагає оптимізації роботи підприємства, адже видатки будуть плануватися виключно із зароблених власне коштів.

Про загальну ситуацію щодо переходу на нові умови роботи доповіла головний лікар КНП «Черкаська районна лікарня с. Мошни» Любов Іващук, яка повідомила, що підібрано 5 комп’ютерів вже наявних в лікарні, заплановано придбати ще 10 нових комп’ютерів та 6 принтерів. В цілому заплановано облаштувати комп’ютерною технікою та програмним забезпеченням 15 робочих місць лікарів. Для цих потреб з районного бюджету вже виділено 600,0 тисяч гривень.

Заслухали також інженера-програміста КНП «Черкаська районна лікарня с. Мошни» Олексія Чепурного, який поінформував про перспективи придбання та встановлення комп’ютерної техніки, програмного забезпечення та швидкісного Інтернету.

Своє невдоволення ситуацією, що склалася, висловив депутат районної ради Володимир Шимановський, наголосивши на незадовільній роботі керівництва КНП «Черкаська районна лікарня с. Мошни», зокрема, за зволікання у підготовці закладу до нових умов роботи.

На жаль, учасники наради пересвідчились, що на сьогодні робота з придбання та встановлення комп’ютерної техніки, програмного забезпечення та швидкісного Інтернету знаходиться на початковому етапі. Дедлайном усунення зазначених недоліків в роботі КНП «Черкаська районна лікарня с. Мошни» буде 1 лютого, адже до 15 лютого 2020 року повинен бути налагоджений комунікативний зв’язок з Національною службою здоров’я України. Недотримання термінів підготовки підприємства до роботи в нових умовах матиме досить негативні наслідки не лише для медичного закладу, а й для жителів, які потребуватимуть медичної допомоги.

Поряд із технічним забезпеченням лікарні складним виявляється і вирішення кадрових питань. Бурхливим було обговорення формування нового штатного розпису. Завідувачка сектору з питань юридичного забезпечення та управління майном спільної власності виконавчого апарату Черкаської районної ради Ірина Гриценко наголосила, що всі процеси звільнення, вивільнення працівників повинні проходити виключно з дотриманням Кодексу законів про працю України. У виконавчому апараті районної ради готові надавати роз’яснення щодо кадрових питань в індивідуальному порядку, якщо такі виникнуть.

Підсумовуючи нараду, Мошнівський сільський голова Богдан Шкарбута наголосив, що зараз у лікарні с. Мошни закладається фундамент для подальшого функціонування медичного закладу. Модель майбутньої Мошнівської об’єднаної територіальної громади не дає оптимістичних підстав для фінансового забезпечення підприємства хоча б на цьому рівні. Тому вже зараз потрібно вираховувати, прогнозувати за рахунок яких ресурсів можна буде наповнити бюджет медичного підприємства. Зауважив, що до реформування роботи медичного закладу необхідно підійти з дуже великою відповідальністю.


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: http://oblradack.gov.ua/tekhnichni-i-kadrovi-pitannya-zabezpechennya-likarni-nayskladnishi-v-khodi-reformi-okhoroni