Черкаський обласний кардіоцентр щороку приймає понад 20 тисяч пацієнтів (фото)

23 січня 2020, 17:26

Щорічно в амбулаторно-поліклінічному відділенні кардіоцентру отримують консультативну допомогу 22,5 тисячі хворих, а стаціонарну медичну допомогу - понад 4,5 тисячі хворих. Про це розповіла головна лікарка кардіоцентру Світлана Журба під час візиту голови обласної ради Анатолія Підгорного до цього комунального закладу.

– Наш кардіоцентр унікальний тим, що пацієнти із серцевими хворобами можуть пройти весь цикл лікування. Наприклад, прийшовши до кардіолога, хворий може зробити коронарографію, потім, на жаль чи на щастя, потрапити до кардіохірурга, а далі знову до кардіолога, – розповідає Світлана Журба.

Також головна лікарка додає, що в їхньому центрі медики неодноразово проходили навчання закордоном, й тут завжди намагаються першими запроваджувати сучасні технології. Так, приміром вони  використовують практику роботи у «серцевій команді».

– До цієї команди входить кардіолог, кардіохірург та інтервенційний кардіолог. Ми застосовуємо цю методику тоді, коли бувають важкі хворі й у режимі «серцевої команди» приймаємо рішення, – каже головна лікарка кардіоцентру.

Основний контингент пацієнтів обласного кардіоцентру – це люди з інфарктом і щороку лікарі роблять все більше коронарографій. Так, минулого року виконали 2250 операцій і з них понад 1900 – коронарографії. А за допомогою сучасного обладнання лікарі кардіоцентру можуть не лише лікувати  інфаркти, а й визначати їх у хворого у передінфарктному стані.

За словами лікарів, минулоріч вони зробили близько трьохсот операцій на відкритому серці, а в багатьох областях України таких операцій взагалі не роблять.

– Ми практично нікого у Київ не відправляєм, хіба якщо хтось хоче. Як результат цьогоріч у травні вперше на Черкащині відбудеться Національний конгрес кардіохірургів України, на який ми також запросили лікарів із Німеччини, – розповідає головна лікарка Світлана Журба.

За її словами для більш ефективної роботи кардіоцентру потрібен ще один корпус із хорошим приймальним відділенням, яке б могло надавати допомогу ургентним хворим на своєму рівні, інфарктне відділення та хорошу операційну. Адже зараз із однією операційною медичний заклад працює у дві зміни до 10, 11 години вечора планово, а якщо роблять ургентну операцію, то й до ранку залишаються.

– Ще одна наша проблема, про яку говоримо уже три роки – це один апарат штучного кровообігу і, якщо він зламається, то ми не маємо альтернативи, така ситуація небезпечна для наших хворих. Зараз новий коштує близько 12 мільйонів гривень. Також наш кардіоцентр потребує апарату електрофізіологічного дослідження, – додала Світлана Журба.

У ході зустрічі голова обласної ради Анатолій Підгорний запевнив, що кардіоцентр може розраховувати на підтримку обласної ради.

–  Мені вперше довелося побувати у цьому закладі і скажу відверто: пишатися нашим медикам справді є чим. Обласний кардіоцентр першим на Черкащині запроваджує всі новації в царині кардіохірургії і щороку приймає тисячі пацієнтів. Медичний заклад завжди може розраховувати на підтримку обласної ради, – додав Анатолій Підгорний.


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: http://oblradack.gov.ua/cherkaskiy-oblasniy-kardiocentr-schoroku-priymae-ponad-20-tisyach-pacientiv-foto