Річ і Людина в «суспільстві споживання» (філософія візуальних образів Івана Марчука)

27 жовтня 2020, 15:34

Обласний художній музей презентує філософію візуальних образів Івана Марчука, народного художника України, лауреата Національної премії України ім. Т.Г.Шевченка, якого Міжнародна академія сучасного мистецтва в Римі прийняла до лав «Золотої гільдії». У  жовтні 2007 художник був включений до британського рейтингу «Сто геніїв сучасності» (72-е місце).

 

Іван Марчук багато у своїй творчості приділив увагу «суспільству споживання», в якому актуалізуються різні виміри екологічної свідомості, оформлюються проблемні питання екоестетики. Спосіб життя багатьох людей спрямований на культ речей та особисте задоволення. Надмірність пов՚язана з «перевантаженням» простору культури речами. Про це попереджав ще на початку ХХ століття німецький філософ і соціолог Георг Зіммель як про певний «перекіс» між формою і змістом культури. Нагромадження форм невблаганно призводить до втрати змісту.

Втрачається здатність розрізнення справжнього – несправжнього, реальність підмінюється умовними подобами. Зміна статусу речей в «суспільстві споживання» змінює також людину.

Іван Марчук як художник-мислитель пропонує  зануритися у світ вималюваних ним образів. Одна з робіт «А мудрість томилась далеко на дні…» (1995 р.) знаходиться нині в експозиції Черкаського обласного художнього музею.

За допомогою авторської техніки пльонтанізму художник розкриває світовідчуття людини доби «поглинання речами». В інших роботах художника ця тема не втрачає актуальності, усебічно розкривається символічна сутність світу речей, що постає як основне питання його візуальної філософії «Що є людина?»

Більше дізнатися за покликанням https://bit.ly/3mngrF5

Режим доступу: http://sverediuk.com.ua/ukrayinskiy-hudozhnik-ivan-marchuk/

Довідково. Про періоди своєї творчості Іван Марчук  говорить так: «Було дев’ять періодів творчості, „дев’ять Марчуків“, і кожен з них чимось дивує. Я, в першу чергу, себе повинен дивувати. Щось весь час крутиться в голові, треба щось нове робити. І „десятий“ Марчук буде обов’язково. Визріває».

1996 — отримав звання Заслуженого художника України.

7 березня 1997 — став лауреатом Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка

2006 — Міжнародна академія сучасного мистецтва в Римі прийняла Івана Марчука до лав «Золотої гільдії» та обрала почесним членом наукової ради академії. Це перший випадок визнання українського художника інституцією такого високого рівня. Сьогодні «Золота гільдія» нараховує 51 художника з усього світу.

У жовтні 2007 був включений до британського рейтингу «Сто геніїв сучасності» (72-е місце). На формування рейтингу впливали: роль в зміні системи поглядів, суспільне визнання, сила інтелекту, досягнення та культурна значимість кожного з кандидатів.


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: http://oblradack.gov.ua/rich-i-lyudina-v-suspilstvi-spozhivannya-filosofiya-vizualnikh-obraziv-ivana-marchuka