«Кручу-верчу – запутать хочу»

12 квітня 2017, 21:44
Олексій Давиденко, «Черкаський край», №15, 12 квітня 2017 року

Прем\'єр-міністр України Володимир Гройсман на нещодавній нараді в Кабінеті міністрів висловив невдоволення роботою Фонду держмайна України. Про вкрай незадовільну роботу Фонду говорив Володимир Борисович і на сесії Верховної Ради.

Як працює Фонд держмайна на Черкащині, а особливо у місті Сміла, мені як керівнику підприємства, депутату обласної ради довелося передсвідчитись, як кажуть, на «власній шкурі».
На численні депутатські звернення до Фонду держмайна України я отримував формальні відписки.
За останні десять років Сміла з індустріального міста перетворилася в депресивне. Державні підприємства, майже всі, зупинили свою роботу. А що відбувається з майном колишніх державних підприємств? У більшості – просто вирізають на брухт, розбирають на цеглу та плити. А ті, які колись здали в оренду, а потім приватизували, забрали назад, начебто у власність держави.
Простий приклад. Державне підприємство «Оризон-Транс» майже п\'ятнадцять років тому держава передала в оренду приватному підприємству, яке згодом наказом по Міністерству промислової політики ще в 2004 році визнане правонаступником усіх майнових і немайнових прав в обмін на погашення боргів державного підприємства, виплати пільгових пенсій працівникам, які заробили ці пенсії на державних підприємствах.
Приватне підприємство виконало ремонт приміщень, обладнання, комунікацій, а головне – створило більше 100 робочих місць. Для Сміли це зовсім немало. Відповідно до рішення Смілянського міськвиконкому та наказу Мінпромполітики приватне підприємство отримало свідоцтво на право власності.
Підприємство почало розвиватися ще більшими темпами – за плани поставило створити ще 170 додаткових робочих місць. Йшов 2012 рік.
Науково-виробниче приватне підприємство «ДАК-Електропром» знають не тільки на теренах України, а й Польщі, Чехії, Німеччині – брали участь у виставці в Берліні.
Незважаючи на важкі часи, що настали в Україні, підприємство працює. Освоює ремонт бронетехніки, створює дочірнє підприємство «Скорпіони».
Початок 2015 року. Виходять з капітального ремонту перші БТР-70 та БМП-1.
2016 рік – укладаються договори з Управлінням бронетанкових військ.
Але все це чомусь не подобається чиновникам із Фонду державного майна. По сфабрикованих, на мій погляд, документах Фонд держмайна виграє суд та скасовує рішення місцевих органів влади та свідоцтво на право власності. Незважаючи на те, що Конституція України гарантує недоторканість приватної власності.
НВПП «ДАК-Електропром» у 2015-2016 роках звільняє половину працівників за рішенням господарського суду. Звучить дивно, але факт.
Господарський суд дає термін – два місяці, щоб доробити ремонт бронетехніки та почати процедуру звільнення працівників.
Таке рішення суду було направлене в усі державні установи, але влада стала на бік Фонду держмайна. Знищення виробничих підприємств Сміли триває.
2017 рік – «беспредел» продовжується. Цілісний майновий комплекс колишнього державного підприємства «Оризон-Транс» – так називає об\'єкт Фонд держмайна – виставляється на повторний продаж. От тільки не зовсім зрозуміло, що тут колишнє - підприємство чи держава. В чому проявляється єдиний майновий комплекс, якщо рухоме майно на балансі правонаступника – НВПП «ДАК-Електропром», а нерухомість, згідно зі свідоцтвом на право власності, є власністю ТОВ «Скорпіони». В техпаспортах на автотранспорт – власник НВПП «ДАК-Електропром».
У зв\'язку з цим згадав один випадок, що відбувся на початку 90-их років минулого століття дорогою до Одеси. Автостанція Умань. Більше тридцяти чоловік стоять по колу, в центрі невеличкий столик, на якому три наперстки. Спритний хлопчина крутить наперстками і кричить «кручу-верчу – запутать хочу», а лох, що сидить навпроти, робить ставки.
Фонд державного майна нагадує мені цього спритного хлопчину – хто в черговий раз клюне на купівлю «Оризон-Транс» та аналогічних підприємств, які «віджимають» та продають по-новому?
Кваліфіковані працівники виїжджають на заробітки за кордон, підприємці зникають з карти України. А державні чиновники плодяться, як польові миші. Тільки хто їх годуватиме?



Source URL: http://oblradack.gov.ua/4786-kruchu-verchu-zaputat-hochu