Іван Коваленко: «Доступні стоматологічні послуги – це здорове суспільство»

20 березня 2019, 16:05

Наталія Віргуш, «Черкаський край», №13, 20 березня 2019 року

20 березня світ відзначає Всесвітній день ротової порожнини. І така увага саме до цієї частини нашого організму мабуть-таки небезпідставна. Бо давно визнано: стоматологічне здоров'я – це основа життєвої сили людини, її активності й довголіття. Від того, в якому стані наші зуби, ясна, язик з усіма його рецепторами, піднебіння, залежить усе – відсутність або виникнення хвороб, самопочуття, професійна успішність і навіть просте людське щастя.

Про стоматологічне здоров'я суспільства – як в області, так і в Україні, роботу колективу медиків КНП «Черкаська обласна стоматологічна поліклініка Черкаської обласної ради», спрямовану на покращення стану здоров'я населення Черкащини, зниження рівня стоматологічної захворюваності, – й наша розмова з головним лікарем цього медичного закладу, позаштатним стоматологом управління охорони здоров'я Черкаської облдержадміністрації, заслуженим лікарем України Іваном Коваленком.

– Іване Олексійовичу, ви очолюєте обласну стоматологічну поліклініку 43 роки, а сам медичний заклад наступного року відзначатиме свій 50-річний ювілей. І весь цей час поліклініка залишається однією з провідних у вітчизняній галузі України. Та головне – має незмінно високий рівень довіри людей.

– Те, що серед багатьох приватних стоматологічних клінік, створених протягом останнього двадцятиліття, черкащани продовжують віддавати перевагу нашому медичному закладу, то це передусім завдяки високому професійному рівню наших лікарів і медперсоналу, які працюють за світо­вими стандартами, чуйно, доброзичливо та уважно ставляться до своїх пацієнтів. І я щиро вдячний за таку відданість справі, професії всьому нашому колективу, який покращує стоматологічне здоров'я людей.

І не тільки в Черкасах. Уже понад 15 років спе­ціалісти нашої поліклініки надають безкоштовну стоматологічну допомогу жителям найвіддаленіших сіл області. Починаючи з ранньої весни і до пізньої осені, в райони виїжджають наші пересувні стоматологічні амбулаторії, оснащені сучасним обладнанням. На початку року ми складаємо графік відряджень, у яких беруть участь усі – і лікарі, і медперсонал. Першочергова увага приділяється санації дітей та пільгових категорій населення – інвалідів війни, учасників бойових дій, пенсіонерів. Взагалі ж робимо все, щоб надати стоматологічну допомогу кожному, хто її потребує. Одночасно виїзні бригади медиків проводять і велику профілактичну роботу – навчають пацієнтів догляду за порожниною рота, надають рекомендації щодо харчування, здорового способу життя тощо.

Тільки минулого року пересувні стоматологічні амбулаторії відпрацювали 220 робочих днів у 13 селах семи районів області – Чорнобаївському, Канівському, Катеринопільському, Звенигородському, Корсунь-Шевченківському, Лисянському та Городищенському. Це нелегко – працювати, по суті, в польових умовах, постійно на колесах. Але наші лікарі розуміють: окрім них більше нікому надати стоматологічну допомогу жителям далеких і малих сіл, які по наших розбитих дорогах, відсутності транспортного сполучення не завжди можуть дістатися до стоматкабінетів у райцентрах. Та якщо це й вдається, то про безкоштовне лікування, тим більше в приватних клініках, і говорити не доводиться. А де ж тим сільським пенсіонерам взяти такі гроші? Це раніше трохи не в кожному селі були стоматологічні кабінети. Потім рішенням центральної влади більшість із них «оптимізували», залишивши лише в тих населених пунктах, де кількість населення становить 2,5-3 тисячі осіб. Але за останні роки в селах кількісно зменшується населення. Відтак відбувається й скорочення посад лікарів-стоматологів. Тільки з 2014 по 2015 роки було закрито 24 стоматкабінетів у сільській місцевості, а кількість стоматкабінетів при школах доведена з сорока в 2014 році до дев'ятнадцяти у 2018. І це при тому, що становлення здоров'я людини, в процесі якого надзвичайно важливу роль відіграє стан зубів, відбувається в дитинстві. Таке ставлення до стоматологічного здоров'я підростаючого покоління, а відтак і нації – неприпустиме.

Першим в Україні колектив нашої поліклініки відреагував на ситуацію, що склалася в стоматологічному обслуговуванні сільського населення. Наші англійські колеги Брендон Болл та Лінда й Річард Сфіфт подарували нам дві пересувні стоматологічні амбулаторії. Згодом подарували ще одну. І всі вони почали працювати для сільських жителів області. Щороку обслуговували понад вісім тисяч пацієнтів у найвіддаленіших селах. Минулого року, щоправда, ця цифра дещо зменшилася – до п'яти тисяч: не витримала розбитих доріг одна з пересувних амбулаторій, яка тепер потребує дороговартісного ремонту. Та все одно жителям сіл було поставлено понад 6,1 тисячі пломб, видалено більше 1,2 тисячі зубів, проведено понад 2,1 тисячі санацій тощо.

15 років тому ми розпочали свою соціальну місію. І сьогодні все ще залишаємося єдиними в Україні, хто надає таку стоматологічну допомогу селянам.

Слід сказати, що обласна влада не залишається осторонь стоматологічного оздоровлення підростаючого покоління. Депутати обласної ради прийняли комплексну Програму профілактики та лікування стоматологічних захворювань на 2015-2020 роки, згідно з якою дітей з віддалених сіл підвозять шкільними автобусами до найближчих стоматологічних кабінетів. І це надзвичайно важливо для покращення та зміцнення їхнього здоров'я.

У народі кажуть: «Коли болять зуби – чорнішають й думи».

– Хвороби зубів – це не тільки дискомфортні, болісні відчуття. Запальні процеси в ротовій порожнині можуть викликати й цілу низку інших захворювань – серцево-судинних, шлунково-кишкових, остеопороз, діабет тощо. Тому за станом зубів потрібно слідкувати і вчасно звертатися до лікаря-стоматолога. І Всесвітній день ротової порожнини нам нагадує: наше здоров'я великою мірою залежить від дбайливого догляду за зубами.

На жаль, стоматологічна захворюваність населення України вже давно перетнула епідеміологічний поріг. За останніми дослідженнями 98,2 відсотка українців віком 35-44 роки хворіють на карієс, вісім із десяти людей молодого віку страждають від запалень у тканинах пародонту. Причин цьому немало: порушена екологія, неякісна питна вода та їжа, шкідливі звички, недотримання гігієни порожнини рота, фінансові проблеми, через які люди зволікають із лікуванням стоматологічних хвороб, тощо.

Стоматологічне здоров'я населення і передусім його найбідніших верств залишається поза увагою центральної влади. Немає державної програми щодо надання соціальної стоматологічної допомоги цим людям, як і довгоочікуваної страхової медицини, яка могла б вирішити немало проблем. Надії на те, що приватні стоматологічні клініки стануть соціально спрямованими медичними закладами, не справдилися. Вони – для заможних, і на сільську місцевість свою роботу, як правило, не розповсюджують. І все ж є сподівання, що створені в рамках децентралізації об'єднані територіальні громади розпочнуть-таки в своїх населених пунктах відновлення стоматологічних кабінетів. Подекуди це вже відбувається – там, де керівники ОТГ небайдужі до стоматологічного здоров'я людей.

На жаль, не все так однозначно з проведенням медичної реформи в стоматологічній галузі. Сьогодні чомусь лікарів-стоматологів віднесено до вторинного рівня медичної допомоги, хоча майже 70 відсотків із них продовжують виконувати функції сімейного лікаря-стоматолога, лікаря загальної практики. Як наслідок – відбувається скорочення стоматкабінетів, лікарських посад. Особливо – в селах, де в місцеві бюджети не закладаються кошти на утримання стоматологічних закладів, лікарів. Отже й населення залишається без стоматологічної допомоги, зростає захворюваність порожнини рота. Така економія на здоров'ї людей вражає.

Черкаська обласна стоматологічна поліклініка відома й запровадженням новітніх технологій у своїй роботі.

– Ми надаємо всі види стоматологічної допомоги на сучасному рівні. Проводимо ендодонтичне лікування та реставрування зубів, лікування ясен та захворювань слизової оболонки порожнини рота з наступним фізіотерапевтичним лікуванням, використанням гідромасажу, грязелікування та інших процедур. Проводиться зубопротезування металокерамікою, металопластмасою, дорогоцінними металами, богельними та пластиночними знімними зубними протезами та складним щелепо-лицевим протезуванням. Здійснюємо вживлення імплантів, застосовуємо брекет-системи.

Тільки минулого року лікарями поліклініки було прийнято понад 76 тисяч хворих, а на первинному огляді майже 32 тисячі осіб. Взагалі ж кількість відвідувань на терапевтичному прийомі, порівняно з 2017-м роком, збільшилась майже на шість тисяч пацієнтів. А це означає, що зросло й навантаження на кожного лікаря. Але це жодним чином не вплинуло на якість роботи медиків, про що свідчать численні позитивні відгуки пацієнтів.

Обласна поліклініка є також базовою для проходження інтернатури випускниками стоматологічних вишів. На даний час у нас проходять інтернатуру 18 лікарів-інтернів. Поліклініка є центром організаційно-методичної роботи в стоматологічній галузі області: діє медична рада, проводяться обласні конференції, семінари з питань запровадження сучасних методів та лікування стоматологічних захворювань, працюють курси підвищення кваліфікації, наші спеціалісти надають консультативно-методичну допомогу колегам у районах області.

Щоб працювати на сучасному рівні, потрібно мати й обладнання нового покоління. В теперішніх економічних умовах це досить непросто. І все ж минулого року за благодійні внески ми придбали чотири стоматустановки, автоклав, лампи фотополімерні, холодильник, формувач кап, рентгенівську систему цифрової обробки зображень, фізіодиспенсер, комп'ютери, принтери тощо. А за спецкошти – піч для металокераміки, кондиціонер. А ще проведено необхідні ремонти, відремонтовано пожежну сигналізацію, вмонтовано вирівнювач напруги в зуботехнічній лабораторії. Робимо все, щоб пацієнти почувалися в нашій поліклініці комфортно і зручно, а лікарям, медперсоналу було безпечно та зручно працювати.

Слід сказати, що для забезпечення діяльності стоматологічної служби області минулого року також зроблено немало. Так, із місцевих бюджетів було виділено понад 4,8 мільйона гривень: по м.Черкаси –3,4 млн. грн., в Умані – понад 138 тисяч гривень, в Чигиринському районі – 171 тисячу гривень, в Смілянському районі – 214 тисяч гривень, Черкаському – 198 тисяч гривень. Благодійних внесків залучено на загальну суму 7,7 мільйона гривень.

За бюджетні кошти та благодійні внески було придбано 17 стоматологічних установок та цілу низку обладнання для комунальних стоматологічних закладів. У Смілянському районі проведено капітальний ремонт стоматологічного кабінету й оснащено його сучасним обладнанням.

Стоматологічне здоров'я суспільства потребує сьогодні особливої уваги – держави, влади всіх рівнів, органів самоврядування, самих громадян, які повинні виховувати в собі культуру дбайливого ставлення до свого організму. Сама ж стоматологічна допомога повинна стати доступною для людей. І це цілком можливо, якщо лікарі-стоматологи ввійдуть до складу первинної ланки медицини, де за умовами медичної реформи «гроші ходять за пацієнтом». Ми ж лікарі-стоматологи – готові до перетворень, якщо вони на благо нашого народу і сприятимуть розвитку стоматологічної галузі.




Source URL: http://oblradack.gov.ua/ivan-kovalenko-dostupni-stomatologichni-poslugi-ce-zdorove-suspilstvo