Державний бюджет співфінансує до 95% відсотків витрат на створення та ремонт спортивних комплексів при школах

13 травня 2019, 16:22

Держава інвестує 150 млн гривень для розбудови спортивних комплексів при закладах загальної середньої освіти. Про це йдеться у постанові Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року № 376.  

Фінансування спрямовуватиметься на будівництво нових, реконструкцію та капітальний ремонт нинішніх спортивних залів, приміщень для фізкультурно-спортивних занять, плавальних басейнів, стадіонів, стрілецьких тирів, стрільбищ, спортивних полів, спортивних ядер, спортивних майданчиків, а також інших відкритих площинних споруд та їх комплексів.

«Будівництво та ремонт об’єктів відбуватиметься на засадах співфінансування, як і більшість наших субвенцій. Отже, для закладів, розташованих у місті Києві, містах обласного значення чи тих, що управляються на рівні області, державний бюджет покриватиме не більш як 70% відсотків витрат. До 90% від вартості проекту держава може профінансувати для закладів, розташованих у районах та в ОТГ. Водночас для шкіл, які знаходяться у селах (селищах), що мають статус гірських населених пунктів, та в населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення, держава може покрити до 95% витрат на будівництво спорткомплексів», - пояснила міністр освіти і науки  Лілія Гриневич.

Отримати кошти зможуть:

  • опорні заклади освіти;
  • заклади загальної середньої освіти, розташовані у сільській місцевості з контингентом не менш як 100 учнів;
  • заклади загальної середньої освіти, розташовані у міській місцевості з контингентом не менш як 300 учнів.

Надалі протягом 30 календарних днів від дня набрання чинності відповідної постанови обласні держадміністрації мають направити до МОН клопотання з пропозиціями об’єктів від районних держадміністрацій та виконавчих органів місцевих рад, а також Київської міської держадміністрації.

Розглядатиме їх спеціально створена комісія, до складу якої увійдуть представники МОН, Мінмолодьспорту, Мінрегіону, а також члени Комітету Верховної Ради України з питань бюджету. 

Так, упродовж місяця комісія здійснюватиме перевірку та оцінку надісланих клопотань, готуватиме на цій підставі пропозиції щодо переліку комплексів, які отримають фінансування. Водночас враховуватимуться:

  • строки завершення будівництва комплексу, ступінь будівельної готовності та аналіз ризиків, пов’язаних із будівництвом комплексу;
  • обсяги співфінансування з місцевого бюджету та фінансова забезпеченість будівництва комплексу;
  • значущість очікуваного соціального ефекту від будівництва комплексу, реалістичність його досягнення.

Обов’язковими умовами для отримання коштів є належність об’єктів до комунальної власності, наявність земельної ділянки та затвердженої проектної документації, а також забезпечення до них безперешкодного доступу маломобільних груп населення.

Безпосередньо розподіл субвенції між окремими місцевими бюджетами затверджуватиметься Урядом за поданням МОН та за погодженням з Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету.


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: http://oblradack.gov.ua/derzhavniy-byudzhet-spivfinansue-do-95-vidsotkiv-vitrat-na-stvorennya-ta-remont-sportivnikh