Валентин Тарасенко: Громади не повинні чекати примусового об’єднання, поки мають можливість добровільно вирішувати, де їм буде краще

15 травня 2019, 18:12

15 травня 2019 року відбулася наради щодо доопрацювання перспективного плану формування територій громад Черкаської області. Зокрема, мова йшла про перспективний план формування ОТГ у Городищенському, Звенигородському районах та м. Ватутіне.

У засіданнях взяли участь перший заступник голови обласної ради Валентин Тарасенко, перший заступник голови облдержадміністрації Тарас Висоцький, депутати обласної ради – Валентин Галушко, Олександр Лупашко та Іван Павленко, директор Департаменту регіонального розвитку ОДА Роман Карманнік, директор Черкаського Центру розвитку місцевого самоврядування Сергій Слинько і фахівці Центру, голови і секретарі утворених територіальних громад зазначених районів та сільські голови сіл, що не входять до складу ОТГ чи перебувають на стадії затвердження, керівники профільних структурних підрозділів ОДА.

Стосовно ситуації у Городищенському районі на сьогодні створено три ОТГ: Мліївську сільську, Вільшанську селищну та Хлистунівську сільську ОТГ. Надано висновок ОДА щодо відповідності Конституції України та законам України проектів рішень щодо створення Городищенської міської ОТГ. В той же час, в Орловецькій, Журавськакій, Товстівській та Зеленодібрівській сільських радах дотепер відсутні плани щодо приєднання до вже створених, чи створення нових громад. До слова, Товстівська та Зеленодібрівська сільські ради розглядають можливість приєднання до Шполянської ОТГ, про що вирішено обговорити під час чергового засідання щодо доопрацювання перспективного плану формування територій громад Черкаської області за участі представників Шполянської ОТГ.

У Звенигородському районі утворено дві сільські ОТГ: Водяницьку та Шевченківську. Об’єднання у Звенигородську ОТГ не відбулося. У 2015 році надано висновок ОДА щодо відповідності Конституції України та законам України проектів рішень створення Ватутінської ОТГ у складі Ватутінської міської та Чичиркозівської сільської рад. Однак, остання від об’єднання відмовилась. У 2018 році були спроби приєднатись до Ватутіне ще й Стецівську та Юрківську сільські ради. питання залишається актуальним, адже всі три села інфраструктурно дуже поєднані, жителі користуються соціальними, медичними та іншими послугами міста обласного значення.

За словами першого заступника голови обласної ради Валентина Тарасенка, ті населені пункти, що досі не визначились із приєднанням до вже створених ОТГ чи зважуються на утворення окремих спроможних громад мають прискорити цей процес, адже вже з 2020 року наявний перспективний план буде затверджений Кабінетом Міністрів України й стане обов’язковим до виконання усім громадам. З іншого боку, в окремих селах вже зараз виникають проблеми із медичним, соціальним забезпеченням тощо, тож чекати схвалення на законодавчому рівні перспективного плану – це працювати не на користь своїх жителів.


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: http://oblradack.gov.ua/valentin-tarasenko-gromadi-ne-povinni-chekati-primusovogo-obednannya-poki-mayut-mozhlivist