Робоча група приступила до розробки Стратегії розвитку області на 2021-2027 роки

15 серпня 2019, 12:46

Днями в малій сесійній залі Будинку рад проведено перше засідання робочої групи з розробки Стратегії розвитку Черкаської області на 2021-2027 роки, до складу якої входять 53 представники, насамперед, Департамент регіонального розвитку облдержадміністрації, Черкаська Агенція регіонального розвитку, Черкаський Центр розвитку місцевого самоврядування та експерти Програми U-LEAD з Європою, окремі депутати  місцевих рад, представники громадськості.

Перше засідання мало як теоретичну, так і практичну частини. На початку роботи заступник директора Департаменту регіонального розвитку облдержадміністрації Сергій Даниленко сказав, що саме з цього засідання розпочинається активна фаза підготовки Стратегії розвитку Черкаської області й нинішні напрацювання робочої групи стануть частиною її проекту.

Він представив робочій групі висновки за результатами соціально-економічного аналізу Черкаської області з метою подальшого використання їх під час формування SWOT-аналізу області та наголосив, що на кожному етапі розробки Стратегії важливою є співпраця бізнесу, наукових установ, влади та громадськості.

Далі присутні розглянули низку презентацій спеціалістів та фахівців. Зокрема, було заслухано директорку Черкаської Агенції регіонального розвитку Любов Ропало, яка розповіла про смарт-стратегії європейських країн: Баварії та Саксонії (Німеччина), Країни Басків (Іспанія), Підляського воєводства та регіону Мазовія (Польща).

– Визначення смарт-спеціалізації регіону передбачає аналіз статистичних даних згідно методології за цією концепцією, окреслення конкурентних переваг регіону, – зазначила Любов Ропало. – Слід пам’ятати, що метою розробки таких стратегій є концентрація коштів на дослідження та інновації в пріоритетних сферах. В результаті це стимулює співпрацю малого й середнього бізнесу, бізнесу й наукових інститутів, зацікавлює громадськість. Тобто, це «інвестиції в знання» через проекти.

Про основні засади підготовки стратегії розвитку області з урахуванням принципів СМАРТ-спеціалізації розповів експерт Програми U-LEAD з Європою Петро Мавко та підкреслив, що на сьогодні регіони України розробляють одну стратегію розвитку до 2027 року. В європейських країнах є окремо стратегія розвитку регіону, є окрема стратегія СМАРТ-спеціалізації.

Також з можливим сценарієм розвитку Черкаської області до 2027 року виступив радник з питань регіонального розвитку Черкаського Центру розвитку місцевого самоврядування Григорій Перерва.

Опісля члени робочої групи працювали над формуванням стратегічного бачення розвитку Черкащини, а також над SWOT-аналізом області.

Спостерігати за процесом розробки Стратегії можна на офіційному сайті: http://strategy2027-ck.gov.ua/, а також у соціальних мережах: Facebook: https://www.facebook.com/groups/StrategyCK2027/;Telegram: https://t.me/strategy2027ck

Instagram: https://www.instagram.com/strategy_ck_2027/;


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: http://oblradack.gov.ua/robocha-grupa-pristupila-do-rozrobki-strategii-rozvitku-oblasti-na-2021-2027-roki