На батьківщині Тараса Шевченка проведено Всеукраїнський фестиваль «ШеФест»

19 серпня 2019, 10:57

Уже вшосте в селі Моринці Звенигородського району 17-18 серпня проведено Всеукраїнський фестиваль, присвячений Тарасу Шевченку – “ШеФест”.

Ідея фестивалю — оновлення і популяризація постаті Шевченка. Організатори прагнуть зробити так, щоб Тарас Григорович був завжди модний і актуальний, так само, як і його творчість.

Заступник Міністра молоді та спорту України Олександр Ярема високо оцінив його організацію і проведення. За його словами, такі події спрямовані не лише на відновлення історичної та культурної спадщини, але й ще у напрямку формування ціннісних орієнтацій молоді. Він зазначив, що цей захід є унікальним, бо саме тут можна надихнутися особливою атмосферою та й взагалі – пройтися тими місцями, де ходив Шевченко, коли був малим.

«Фестиваль ШеФест є заходом абсолютно нового формату. Ми відкриваємо великого Кобзаря для молоді, відкриваємо його для майбутнього сучасними нормами. Ми бачимо, що формат ШеФесту є саме таким», - сказав Ярема.

Впродовж цих двох днів фестиваль працював у три зміни: денна, вечірня і нічна програма. Працювали майже десять локацій, на яких проводилися зустрічі з Сашком Лірником, Василем Шкляром, Богданом Бенюком. Також гості фестивалю мали змогу бачити музичні виступи низки українських гуртів, слухати поетичний ШеБатл, взяти участь у благодійному ШеАукціоні, стати учасниками презентації книги та фільму «Тарас. Повернення» та багато іншого.

Організатори розмістили локації таким чином, щоб гості та відвідувачі не скупчувалися в одному місці, а могли подорожувати селом, побачити його з різних боків. Наприклад, дуже вдало розміщена «Просвітницька галявина». Вона була  розташована в дубовому гаї, який висаджено багатьма відомими постатями України – науковцями, відомими управлінцями, представниками культури тощо. Тут не лише було тепло і світло, тут панувала прекрасна атмосфера, адже лунало пристрасне Шевченкове слово, лунали сучасні патріотичні твори. Їх доповнювати цікаві лектори.

У заходах фестивалю також взяли участь перший заступник голови обласної ради Валентин Тарасенко, працівники виконавчого апарату обласної ради та органів місцевого самоврядування, окремі депутати місцевих рад.

Фестиваль є благодійним, на ньому організатори збирали пожертви для українських бійців, що воюють проти російської збройної агресії в Україні.


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: http://oblradack.gov.ua/na-batkivschini-tarasa-shevchenka-provedeno-vseukrainskiy-festival-shefest