понеділок, червня 28, 2021

1. Проєкт Конституції України підготувала Конституційна комісія. 1992 року відбулося його всенародне обговорення і 26 жовтня 1993-го вироблено остаточний варіант. Далі справа призупинилася майже на рік. У листопаді 1994 року, після дострокових президентських і парламентських виборів, нові народні обранці створили ще одну Конституційну комісію.

2. Черговою віхою на цьому шляху стало підписання Конституційного договору між Президентом України і Верховною Радою України про організацію державної влади та місцевого самоврядування на період підготовки нової Конституції України (8 червня 1995 року).

О 9 годині 18 хвилин 25 років тому було проголошено першу Конституцію незалежної України. У її основі трьохсотрічний конституційний процес, який продовжується й досі. Адже наша країна не стоїть на місці, суспільство розвивається і нові життєві виклики потребують змін в Основному Законі держави.


Сьогодні важливо зробити все, аби ці зміни приймалися виважено і не викривлялися основні принципи: про державу, її суверенітет та територіальну цілісність, а також забезпечення прав і свобод людини та гідних умов її життя.