Громадські слухання – колективне вирішення спільних питань

28 січня 2019, 13:56
Громадські слухання – колективне вирішення спільних питань У Степанецькій ОТГ проведено громадські обговорення щодо реформування первинного рівня надання медичної допомоги.

Про це повідомляється на офіційному сайті Степанецької об’єднаної громади.

Збереження наявної мережі надання медичної допомоги та штатних одиниць медичних працівників, які на даний час обслуговують населення Степанецької громади, – це основні питання, що піднімалися на громадських зустрічах, проведених керівництвом громади спільно із лікарями Степанецької амбулаторії загальної практики сімейної медицини впродовж січня 2019 року в усіх селах об’єднаної громади.

Сільський голова Олександр Яременко на початку знайомив присутніх із основними проблемними питаннями у сфері охорони здоров’я, зокрема, на підвідомчій території.

Громадські слухання – колективне вирішення спільних питань Він звернув увагу на одну із новацій реформи – телемедицину, яка надаватиме можливість в інтернет-режимі отримувати консультації та, при потребі, направлення від сімейного лікаря до вузькопрофільного спеціаліста (наприклад: до хірурга, гастроентеролога, пульмонолога, невропатолога та інших).

Водночас наголосив, що змінилися умови фінансування первинної ланки медичної допомоги (центру надання первинної медико-санітарної допомоги).

– На жаль, – зауважив він, – на жодну з нарад у районі або зустрічей з цього питання нас ніхто не запрошував та не повідомляв про новації, як вони мають впроваджуватися на місцях. А ситуація зі скороченням кількості штатних одиниць фельдшерів стала такою ж несподіванкою для місцевої влади, як і для мешканців громади.

Громадські слухання – колективне вирішення спільних питань «Непередбачувано, але нам довелося врегульовувати ситуацію із нестачею коштів для виплати заробітної плати за 2018 рік медичним працівникам нашої громади. На покриття боргів сесією сільської ради із бюджету було виділено близько 1,5 млн. грн. для розрахунку», - наголосив сільський голова.

Під час обговорення новацій у сфері надання медичних послуг у людей виникла низка питань, зокрема: «Якщо від фельдшерских пунктів є намір відмовитися, то хто в такому разі надаватиме першу медичну допомогу жителям сільської місцевості? Якщо це повинні робити сімейні лікарі, то яким чином вони будуть забезпечені транспортом, пальним, хто прораховував його потребу? Крім того, враховуючи стан наших доріг, чи зможуть сімейні лікарі вчасно дістатися до хворого?».

У підсумку проведених зустрічей прийшли до висновку, що збереження наявної мережі надання медичної допомоги та штатних одиниць, подальша доля роботи фельдшерів, створення Степанецького центру надання первинної медико-санітарної допомоги буде залежати від фінансових можливостей бюджету об’єднаної територіальної громади, а також кількості декларацій, укладених жителями Степанецької ОТГ із сімейними лікарями громади.