Сьогодні - 34 річниця Чорнобильскої катастрофи

26 квітня 2020, 15:57

26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції пролунав вибух, що сколихнув увесь світ. Аварія на атомній електростанції забрала близько 500 тисяч людських життів, понад 8 мільйонів людей отримали значні дози опромінення, а зона радіації поширилася на 200 тисяч квадратних кілометрів.

- Ліквідовували наслідки вибуху понад 600 тисяч осіб. І якби не вони, то описані наслідки були б набагато гіршими. Сьогодні маємо віддати шану пожежним, які їхали на звичайний виклик, а потрапили в пекло, - зауважив голова обласної ради Анатолій Підгорний.

Серед ліквідаторів катастрофи були й випускники Черкаського інституту, який згодом отримав назву "імені Героїв Чорнобиля НУЦЗ України". Серед них — лейтенант двох загонів Володимир Правик, який провів першу розвідку й зазирнув у розлом даху на Чорнобильській АЕС.

У другій розвідці до нього долучився ще один випускник черкаського інституту — Віктор Кібенок, що прибув із караулом пожежної частини Прип'яті.

Розвідка Правика-Кібенока стала розвідкою боєм і поклала початок боротьбі зі страшною пожежею, проте кінця ліквідації наслідків вибуху молоді лейтенанти не побачили. Хлопці померли в лікарні від великих доз опромінення.

Тепер в інституті на Монументі Героям Чорнобиля викарбувано 357 прізвищ випускників-ліквідаторів наслідків аварії на атомній електростанції.

- Сьогодні перед нами стоять нові виклики. Від 5 квітня у Чорнобильській зоні горять ліси, й вогонь знищив понад 11 гектарів території Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. На боротьбу із загоряннями направили пожежні загони з різних куточків України, серед них і зведений загін із Черкащини. Майже сто рятувальників практично з усіх районів області допомагають у ліквідації пожежі. Вшануймо сьогодні пам'ять тих, хто ціною власного життя врятував наші та подякуємо тим, хто день за днем бореться з вогнем для безпеки інших, - додав голова обласної ради.


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: https://oblradack.gov.ua/sogodni-34-richnicya-chornobilskoi-katastrofi