Про історію створення відділу етнології, якого могло б не відбутися, розповідає нове відео краєзнавчого музею

20 липня 2020, 14:35

17 липня в Україні відзначався День етнолога - професійне свято науковців, об’єктом дослідження і популяризації яких є культура і побут, звичаї і традиції народів, національна культура як цілісна система з багатьма регіональними особливостями.

За роки становлення державності України незмінний інтерес прикутий до питань витоків національної культури, історичних і культурних надбань предків, традицій і регіональних особливостей українського народу як важливої складової світової культури.

Етнологія докладає чимало зусиль для піднесення національної гідності, збереження та популяризації надбань минулого, використання кращих традицій у практиках сьогодення, гідного представлення національної неповторності на світовому рівні.

Колектив Черкаського обласного краєзнавчого музею щиро вітає усіх колег – етнологів України і зиче успіхів та здобутків у всіх справах!

 

Черкаський обласний краєзнавчий музей став першим музеєм України, у якому було створено відділ етнології у 1991 році. То ж на сьогодні його історія налічує 30 років! Відділ етнології сформовано за колекційним принципом, і його мета– ознайомлення з традиційними ремеслами, промислами та заняттями мешканців краю, показ історико-побутових речей у системі народного календаря та використання їх у обрядах і звичаях тощо.

Історія становлення роботи відділу пов’язана із знаними етнологами Миколою та Галиною Корнієнко, а останні 20 років незмінним керівником і натхненником цього музейного напрямку є Вікторія Наумчук. Сьогодні відділ плідно працює на ниві збереження, систематизації та популяризації духовної та матеріальної культури Черкаського краю, проводить майстер-класи, виставкові проєкти, театралізовані постановки, відеопрезентації у форматі онлайн, тощо.

Підготовлене співробітниками відділу етнології ЧОКМ відео розповідає про особливості роботи та здобутки за всі роки, а головне – історію становлення відділу, яка могла б не відбутися без синергії багатьох небайдужих людей, майстрів та краєзнавців.

Переглянути відео можна за посиланням:  https://www.facebook.com/oblmyzkray/videos/2828285910756523

 


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: https://oblradack.gov.ua/pro-istoriyu-stvorennya-viddilu-etnologii-yakogo-moglo-b-ne-vidbutisya-rozpovidae-nove-video