Покладанням квітів відзначено 77-у річницю визволення Черкас від нацистів

14 грудня 2020, 12:55

14 грудня 1943-го року навіки вписано в історію м. Черкаси.  Після тривалих днів окупації німецько-фашистськими загарбниками, місто було звільнене воїнами 52-ї армії 2-го Українського фронту.

Головну роль відіграла 254-а стрілецька дивізія, якою командував полковник  Михайло Путейко. У цьому їм допомагала 373-я стрілецька дивізія та 7-ма гвардійська повітряно-десантна дивізія, 2 авіаційні і 1 зенітно-артилерійська дивізії, 4 бригади — танкова, артилерійська і 2 повітряно-десантні, 7 артилерійських полків різного призначення, серед них — полк гвардійських мінометів (відомих як «катюші»), 3 авіаційні полки і 1 окрема ескадрилья, 3 інженерно-саперні батальйони.

Усім вище згаданим військовим підрозділам за наказом Верховного Головнокомандуючого згодом було присвоєне почесне найменування Черкаських.

Сотні бійців, які полягли за звільнення міста, були похоронені на Пагорбі Слави. Їхні імена викарбувані на гранітних плитах меморіалу.

 

Сьогодні, у день 77-ої річниці визволення  міста від нацистів, керівники області і міста, військовослужбовці, представники громадських організацій, жителі обласного центру прийшли, щоб вшанувати їх пам'ять.

Оркестр виконав Гімн України. До підніжжя матері-Вітчизни лягають гірлянди з вічно зеленої хвої та квіти. На вітрі поряд із Державним прапором України майорить прапор м. Черкаси.


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: https://oblradack.gov.ua/pokladannyam-kvitiv-vidznacheno-77-u-richnicyu-vizvolennya-cherkas-vid-nacistiv