В обласному центрі покладанням квітів відзначили 425 річницю від дня народження Богдана Хмельницького

24 грудня 2020, 09:54

27 грудня минає 425 років з дня народження першого Гетьмана України Богдана Хмельницького - поборника розбудови козацької держави. Саме з ним Україна почала свій буремний шлях до становлення вільної незалежної України, який сьогодні ми, нащадки козаків, маємо продовжувати.

Напередодні ювілейної річниці перший заступник голови обласної ради Роман Сущенко, заступник голови облдержадміністрації Роман Карманнік, керівництво міської ради м. Черкаси, окремі депутати обласної ради, представники навчальних закладів та громадськість, віддаючи данину пам’яті про великого Гетьмана, поклали квіти до монументу, що розташований поруч із палацом Дружби народів.

Зазначимо, що у Вікіпедії присвячено розділ – «Вшанування пам’яті Богдана Хмельницького». Там йдеться про те, що у 1943 році місто Переяслав перейменовано на Переяслав-Хмельницький, а в 1954 році місто Проскурів — на Хмельницький. У 2019 році Переяславу повернули початкову назву.

Пам’ятники Богданові Хмельницькому є у Києві, якого зображено верхи на коні,  а також у містах Чигирині на Богдановій горі, Чернігові, Хмельницькому, Черкасах, Нікополі, Скалаті та в селі Суботові.

У Запоріжжі пам'ятник встановлено на вул. Б.Хмельницького , а також пам'ятний знак Б. Хмельницькому на острові Хортиця. Напис на камені: «У січні 1648 р. біля о. Хортиця запорізькі козаки на чолі з Б. Хмельницьким вперше розгромили загін польських гнобителів».

Іменем Богдана Хмельницького названі вулиці і площі в багатьох містах і селах України, воно присвоєне академії Державної прикордонної служби в місті Хмельницькому та Національному університету в Черкасах. Також у Чигирині діє музей Богдана Хмельницького.

Детальніше про особистість Хмельницького за посиланням:

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D0%B3%D0%B4%D0%B0%D0%BD_%D0%A5%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B8%D1%86%D1%8C%D0%BA%D0%B8%D0%B9


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: https://oblradack.gov.ua/v-oblasnomu-centri-pokladannyam-kvitiv-vidznachili-425-richnicyu-vid-dnya-narodzhennya-bogdana