29 січня - День пам'яті Героїв Крут

29 січня 2021, 13:17

Сьогодні, 29 січня,  відзначаємо 103 річницю бою під Крутами. 

- Це одна з трагічних сторінок нашої історії, про яку поширюють дуже багато міфів, а всі підтверджені дані ґрунтуються лише на спогадах очевидців. Водночас вона дає зрозуміти, на скільки важливою є сильна дієздатна армія для самостійної держави. За деякими даними у тій битві брали участь від 420 до 520 українських військових. Уже в сучасній незалежній Україні їх називають "першими кіборгами" і серед тих відважних юнаків було семеро черкащан, - зауважив голова обласної ради Анатолій Підгорний.

Так, одним із перших залишив свої спогади про буремні події 29 січня Іван Шарий, який був родом із села Вереміївка.

Григорій Дудка - ще один черкащанин, що опублікував свою історію, але вже після еміграції до Нью-Йорка.

Григорій Дудка з дружиною

Наразі відомо про трагічну долю й Олександра Поповича, що був родом із Драбова й потрапив у полон та був розстріляний, Петра Дяченка з Монастирищини, Юхима Тригуба, Якова Рябоконя із Цибулева, який був учасником Першого і Другого зимового походів.

Петро Дяченко

Юхим Тригуб

Яків Рябокінь

Серед тих хто не емігрував - Валентина Отамановського із Яблунівки Він був громадським діячем, активним учасником боротьби за незалежність.

Усі вони змогли стримати наступ ворожих сил на кілька днів, поки відбувалося підписання Брестського мирного договору, що фактично означало визнання самостійності УНР.


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: https://oblradack.gov.ua/29-sichnya-den-pamyati-geroiv-krut