На Черкащині вшанування пам’яті про роковини чорнобильської трагедії розпочалося із зустрічі з ліквідаторами і активістами-чорнобильцями

22 квітня 2021, 13:45

26 квітня минає 35 років чорнобильської трагедії – наймасштабнішої, найжахливішої трагедії у світі. Її наслідки поширилися майже на всю планету. І лише завдяки героїзму і самопожертви її ліквідаторів вдалося приборкати цей смертоносний ядерний спрут.

Аварія на ЧАЕС завдала величезних збитків не лише економіці країни, але й моральної шкоди населенню, підірвавши здоров’я багатьох людей. Мільйони з них  потерпають від ядерного лиха впродовж усіх цих десятків років і донині.

Сьогодні, напередодні трагічної річниці, у приміщенні Будинку рад відбулася зустріч першого заступника голови обласної ради Романа Сущенка і голови облдержадміністрації Олександра Скічка з активом громадських організацій «Черкаська обласна організація «Союз Чорнобиль України», «Діти Чорнобиля» та ліквідаторами аварії.

Звертаючись до присутніх, Роман Сущенко зазначив, що наслідки цієї техногенної катастрофи, на превеликий жаль, і досі до кінця не досліджені. Україна найбільше постраждала від радіаційного виверження. Ми пам’ятаємо про жертви.

«На жаль, змушені констатувати, що останніми роками увага до проблем чорнобильців дещо знижена. Тому Черкаська обласна рада ініціюватиме відкритий діалог з усіма представниками – громадськими організаціями, ветеранами, дітьми-чорнобильцями, вдовами щодо вирішення нагальних проблем, – зауважив  Роман Сущенко. – Обласна рада також підтримує ідею Міністерства культури і інформаційної політики України щодо номінування Чорнобильської катастрофи до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО».

У ході зустрічі перший заступник голови обласної ради Роман Сущенко і голова облдержадміністрації Олександр Скічко вручили деяким активістам-чорнобильцям Почесні грамоти Черкаської обласної державної адміністрації і обласної ради.

За вагомий внесок у здійснення заходів соціального захисту осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, активну громадську діяльність та у зв’язку з 35-ми роковинами Чорнобильської катастрофи нагороджено голову Канівської міської громадської організації «Діти Чорнобиля» Надію Голду; члена президії громадської організації «Черкаська обласна організація інвалідів «Діти Чорнобиля» Любов Потапенко; учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, члена громадської організації «Черкаська обласна організація Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України», Героя України Петра Рибку та голову громадських організацій «Черкаська обласна організація Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України»» та Черкаської обласної організації інвалідів «Діти Чорнобиля» Ольгу Янчук.

На зустрічі всі присутні мали можливість оглянути дитячі малюнки про аварію на ЧАЕС та чорнобильську трагедію взагалі.


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: https://oblradack.gov.ua/na-cherkaschini-vshanuvannya-pamyati-pro-rokovini-chornobilskoi-tragedii-rozpochalosya-iz-zustrichi