Черкаському обласному онкодиспансеру потрібен лінійний прискорювач, - Анатолій Підгорний

23 квітня 2021, 09:44

КНП "Черкаський обласний онкодиспансер ЧОР" потребує нового сучасного обладнання для променевої терапії. Зокрема, лінійного прискорювача. Цей апарат  з точністю до міліметра опромінює пухлину, не вражаючи здорові органи. Він значно безпечніший у роботі, як для лікарів, так і для пацієнтів на відміну від кобальтового прискорювача, який працює в комунальному закладі дотепер. Про це повідомив голова обласної ради Анатолій Підгорний.

Цього тижня очільник області ініціював нараду з головою ОДА Олександром Скічком, керівниками депутатських фракцій, очільником обласного онкодиспансеру Віктором Парамоновим та начальником Департаменту фінансів ОДА Наталією Кравченко. Під час наради обговорили можливості придбання для області такого обладнання.

- Ціна питання за найскромнішими підрахунками - понад 70 млн грн на спеціальний бункер та апарат. В ідеалі таких апаратів має бути 2, щоб у будь-якому разі не припиняти лікування. Один лінійний прискорювач за рік може пролікувати 700 пацієнтів, а всього в області на сьогодні понад 2 тисячі черкащан потребують такого лікування.Очевидно, що лише коштом обласного бюджету апарат придбати неможливо. Тому зараз є два варіанти: лізинг або концесія.На разі пропрацьовуємо всі можливості з керівником онкодиспансеру, депутатськими фракціями та облдержадміністрацією. Для мене важливо, щоб процес обговорення був відкритим, ми потім знайшли порозуміння у сесійній залі й прийняли виважене рішення, ліквідувавши всі можливі фінансові та корупційні ризики, - вважає Анатолій Підгорний.

За його словами, лінійний прискорювач має бути виключно у власності онкодиспансеру, а не приватного підприємця. Інакше не можна гарантувати чи буде послуга справді безкоштовною для людей та й комунальне підприємство не зможе заробляти кошти, які платитиме НСЗУ за пролікованих пацієнтів.

- Зауважу, що за умови купівлі лінійного прискорювача з орієнтовною вартістю 60 млн (+ 12 млн на бункер) з обласного бюджету маємо виділити близько 24 млн грн.Тому в цьому питанні наше спільне рішення має бути максимально виваженим та обдуманим, - додав голова обласної ради.


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: https://oblradack.gov.ua/cherkaskomu-oblasnomu-onkodispanseru-potriben-liniyniy-priskoryuvach-anatoliy-pidgorniy