Історична подія: на Черкащині вперше провели посмертну трансплантацію серця та нирок

02 серпня 2021, 17:39

У Черкаському обласному кардіологічному центрі Черкаської обласної ради  вперше провели трансплантацію серця посмертно. Пересадку нирок здійснювали в обласному онкологічному диспансері.

Серце пересадили 59-и річному черкащанину. Зараз пацієнт почувається добре, клінічні та біохімічні показники крові в межах норми.

- Дякую медикам за їхню роботу. Ви вкотре врятували життя та довели, що одні з кращих в Україні у своїй сфері. Це новий крок у розвитку медицини на Черкащині, який допоможе врятувати більше життів. Позиція обласної ради - підтримувати комунальні заклади. Цьогоріч депутати ухвалили Програму розвитку медичної допомоги методом трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів у Черкаській області, яка розрахована на три заклади: онкодиспансер, обласна лікарня та кардіоцентр. Трансплантація - це про життя, щирий уклін людям, які стають донорами та дають можливість на другий шанс на життя іншим, - прокоментував заступник голови обласної ради Сергій Лісовий.

Така трансплантація стала можливою завдяки багатьом факторам. Це і старт урядового пілотного проекту по трансплантології, прийняття відповідно обласної програми, наявність ліцензій у медзакладах, реєстрація хворого у Єдиній державній інформаційній системі трансплантації, злагоджена робота лікарів, трансплант-координаторів тощо.

- Трансплантація серця - це історична подія не лише для кардіоцентру, а й для Черкащини загалом. Важливо, що реципієнта, якому здійснювалася пересадка обрала Єдина державна система трансплантації, а не хірурги. Пророблена колосальна робота не одного десятка медиків, тож хочу подякувати за співпрацю усім, хто долучився, - коментує завідувач серцево-судинної хірургії КНП "Черкаський обласний кардіологічний центр" Олег Журба. 

Процес пересадки розпочався із констатації смерті мозку донора, яку зробили у Третій міській лікарні. Його рідні дали згоду на забір органу.

- Приїхала бригада хірургів із Києва, колеги з Черкас. Пацієнт був підготований доставлений в операційну, де працювали і наші працівники, і кожен знав свою роботу, - каже Віталій Григор’єв, заступник директора КНП «Третя Черкаська міська лікарня швидкої медичної допомоги» .

Реципієнту, якого обрала система, зробили тест на сумісність із органом, який мали пересадити. Цю роботу виконували в лабораторному центрі. Вже за кілька годин хірурги мали результат і почалися операції. 

За словами Олега Журби, відтоді, як забрали серце в донора і до пересадки його реципієнту, пройшло лише 36 хвилин, максимальна норма – 4 години.

- На фінальному етапі, коли ми зняли зажим з аорти і серце саме пішло, то шалена напруга, яка була в операційній, нарешті спала і залунали оплески. Колеги говорили, що це найкраще з того, що вони відчували. Ми усвідомлювали, що зробили це для пацієнта, - додає Олег Журба.

Загалом у Третій Черкаській міській лікарні здійснили мультиорганний забір чотирьох органів від померлого донора: серце, печінку та дві нирки. Пересадку нирок посмертно вперше здійснювали в Черкаському обласному онкологічному диспансері Черкаської обласної ради.

Завідувач обласного центру пластичної реконструктивної та малоінвазійної онкоурології онкологічного диспансеру Роман Морару-Бурлеску говорить, що аби зробити такі операції залучалися близько 200 людей і  вона тривала майже 12 годин.

- Співпраця з лікарями Третьої Черкаської міської лікарні, трансплант-координаторами обласного кардіоцентру стала запорукою успішного завершення операцій, ми не мали відмов на кожному етапі,- додає лікар.

За його словами, в області близько 500 пацієнтів перебувають на гемодіалізі і лише 2-3% з них мають можливість отримати орган від рідних.  

- Одна з пацієнток, якій ми пересадили нирку, 13 років живе на гемодіалізі, із них 5 – стоїть у черзі в Білорусії на пересадку. Коли їй повідомили, що операцію можуть зробити в Черкасах, то вона не могла повірити. Інший пацієнт також кілька років на гемодіалізі. Він ішов стати на чергу, бо нарешті запрацювала ЄДІСТ. На сьогодні єдиний шанс отримати орган - це зареєструватися в чергу у ЄДІСТ адже саме там визначається хто може отримувати такі органи від донорів. Стосовно хірургії, то це унікальна операція Черкащина такого ще не бачила. На двох столах одночасно пересаджували 2 нирки. На одному столі нам допомагали колеги з інституту О. О. Шалімова, на іншому - наші лікарі. І одночасно ці нирки отримали 2 пацієнти, зараз вони одужують. Трансплантація – це про взаємодію всіх гілок влади, усіх служб, які працювали одночасно заради порятунку життів, - розповідає медик.

На думку медиків, безпосередньо налагодження процесу організації трансплантації дуже важливе. Злагоджена робота медиків та влади усіх рівнів повинна привести до повної трансплантаційної незалежності, щоб черкащанам не доводилося роками стояти в черзі на здійснення такої операції десь за кордоном. 


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: https://oblradack.gov.ua/istorichna-podiya-na-cherkaschini-vpershe-proveli-posmertnu-transplantaciyu-sercya-ta-nirok