У Красенівці відбулося всеукраїнське свято богатирської сили

17 серпня 2021, 12:43

Понад сто фіналістів з греко-римської боротьби з 16-и областей України змагалися за призи пам'яті Івана Піддубного в селі Красенівка на Чорнобаївщині. Про це пише “Прочерк”.

Цьогоріч свято ювілейне, адже відзначаємо 150 років із дня народження Івана Максимовича Піддубного, який виступав майже 30 років без поразок.

На святі були присутні і представники влади, зокрема, селищний голова Чорнобаївщини, і очільники Золотоніщини, Уманщини, голови ОТГ, і нардеп Олег Арсенюк, духовенство, відомі спортсмени, бізнесмени. Також був присутній перший заступник голови Черкаської облради Роман Сущенко. 

- За свою спортивну кар'єру Піддубний не програв жодного чемпіонату, боровся на найбільших манежах світу - відвідав близько 50 міст у 14 країнах. Від його виступів шаленіла публіка в Парижі і Мілані, Франкфурті, Нью-Йорку, Чикаго, Філадельфії, Лос-Анджелесі. Усе своє життя, куди б його не кидала доля, Іван Піддубний щиро і палко любив Україну. Коли більшовицька влада видала йому паспорт із зміненим прізвищем "Поддубний" і національністю "росіянин", він власноруч виправив на "Піддубний" і залишився "українцем". За що й потрапив у 1937 році до катівень НКВС у Ростові-на-Дону за статтею «антирадянська агітація та український націоналізм». В ув’язненні атлет пройшов через тортури і випробування, - розповів Сущенко і додав. - Наш ворог досі використовує ім’я Івана Піддубного, як і багатьох інших відомих українців, для пропаганди, називаючи його "великим росіянином". Але весь життєвий шлях Івана Максимовича, його перемоги, незламність і відданість Україні говорять, що він був великим українцем.

Під час урочистого запалення вогню змагань легендарний олімпійський чемпіон Андрій Хіміч передав вогонь змагань Євгену Совєті, титулованому борцю з Полтавщини. До слова, згодом Євгеній Совєта виграв у боротьбі, зайнявши перше місце у ваговій категорії до 97 кілограмів.

До свята, як повідомили організатори, долучилися всі, і представники селищної влади, сусідніх громад, зокрема, Іркліївська громада, аграрії та освітяни.

Нардеп Арсенюк зі сцени зачитав вітання від спікера парламенту, а також вручив грамоту від голови ВРУ олімпійському чемпіону Андрію Хімічу.

Один з головних організаторів свята, голова обласної федерації греко-римської боротьби, засновник агрокорпорації «Дніпро» Петро Душейко зазначив, що сьогоднішнє ювілейне святкування у межах ювілею Незалежності України є символічним.

– Незалежність не була би втілена в життя, якби не ті постаті, які виношували цю незалежність. Піддубний одна з таких постатей. Він створив імідж справжнього непереможного і чесного спортсмена-українця. Зараз ми говоримо, завдяки кому тут розвивається край, відбувається свято. У тому числі завдяки Піддубному! Якби не було нашого земляка, можливо і не робили б тут так газ, дорогу тощо, – сказав Петро Душейко.

На святі нагородили численних спонсорів, серед яких насамперед корпорація «ДНІПРО», окрім того були й нащадки Піддубних, які в цьому краї живуть і працюють. 

Завершився турнір з греко-римської боротьби нагородженням переможців призами, медалями та грошовими преміями. Цього разу абсолютний чемпіон турніру - Олександр Чернецький.

Однак саме свято на цьому не завершилося. Були і показові виступи дзюдоїстів, майстрів з «Білого лотосу», був ярмарок і виступи фольклорних колективів. Увечері очікувано відбулися змагання богатирів.

До вшанування 150-и річчя Піддубного восени буде вводитися і монета номіналом 2 грн. Відбуватимуться концерти, а також буде проходити відкритий чемпіонат області з боротьби.

Нагадаємо, через карантин торік свята не було, лише змагання з боротьби. Цьогоріч змагання і свято, але без іноземних спортсменів. Знову ж через коронавірус.

Між іншим, готується у видавництві Прилуцького і книга про Івана Піддубного. Цікаво, дослідники шукають, коли він народився. Хочуть уточнити, щоб не вийшло як зі Старицьким. Бо дата народження нашого богатиря встановлена по свідоцтву, виданому тоді в царській Росії, а в метричних книгах запис не знаходять.


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: https://oblradack.gov.ua/u-krasenivci-vidbulosya-vseukrainske-svyato-bogatirskoi-sili