Підтримка медзакладів і постійна робота на місцях, - ВО "ЧЕРКАЩАНИ" прозвітували про рік депутатської діяльності

03 грудня 2021, 10:07

Депутати Черкаської обласної ради набули повноважень 4 грудня. Оскільки чинним законодавством передбачено, що депутати місцевих рад повинні періодично звітуватися, але не рідше одного разу на рік, тож фракції почали проводити підсумкові пресконференції й звітуватися про зроблену роботу.

Першими це зробили депутати від найбільшої фракції в обласній раді - ВО “ЧЕРКАЩАНИ”, які мають 18 мандатів. Так, 2 грудня під час пресконференції керівник фракції Олександр Коваленко зауважив, що упродовж року депутати активно працювали у всіх постійних комісіях обласної ради, де відбувається попередній розгляд проєктів рішень, що вносяться на розгляд сесії.

Окрім того, працювали й над депутатськими зверненнями. Зокрема, за їх ініціативою спрямовано звернення до керівництва держави щодо удосконалення реформи “Укрпошти”, допомоги медзакладам вторинної ланки, щодо недопущення перенесення рахунків закладів охорони здоров’я в Державну казначейську  службу України, щодо розробки та прийняття законів про заборону Колабораціонізму в Україні та кримінальну відповідальність за нього тощо.

Також у всіх депутатів відкриті громадські приймальні у містах селах і селищах, де помічники обласних обранців проводять прийом громадян.

- Ми постійно працюємо на місцях, а не лише під вибори. Проводимо зустрічі з очільниками громад, керівниками комунальних закладів тощо. Ми намагаємося оперативно реагувати на проблеми, що виникають, так, за рік роботи за їхніми проханнями спрямували близько 300 депутатських звернень до різних органів виконавчої влади, - додав Олександр Коваленко.

Він також зауважив, що в межах своєї депутатської діяльності обласні обранці   ініціювали виділення коштів з обласного та державного бюджетів на розв'язання проблем громад, а саме: 

- Покращення матеріально-технічної бази медичних закладів та закладів соціальної сфери – 10 млн 820 тис. грн.

- Покращення матеріально-технічної бази  закладів освіти – 27 млн 180 тис. грн.

- На природоохоронні об’єкти та екологічні заходи – 6 млн 900 тис. грн.

- На ремонт та реконструкцію доріг загального користування місцевого значення – понад 400 млн грн.

Зокрема, особливу увагу «ЧЕРКАЩАНИ» приділяли виділенню коштів з обласного бюджету  на такі важливі для всієї області об’єкти, як обласний онкологічний диспансер, Черкаський обласний кардіологічний центр; а також на ті об’єкти, які потребували негайної допомоги, зокрема йдеться про реконструкцію Чорнобаївських очисних споруд тощо.

Кожен депутат бере активну участь у житті громад, від яких він обирався. Останні кілька років особливу увагу приділяють установам у сфері охорони здоров’я. 

Так, на заклади охорони здоров’я та соціального захисту протягом 2021 року спрямували майже 11 мільйонів гривень. Зокрема, на придбання обладнання для онкологічного диспансеру виділяли 1,5 млн грн та на обласний кардіоцентр – 6,6 млн грн. Наразі у кардіоцентрі створюється проект по будівництву нового корпусу серцево-судинної хірургії. 

Також кошти виділяли і на Катеринопільську багатопрофільну лікарню – для ремонту лабораторного відділення; Звенигородського центру спрямували близько 600 тисяч гривень на ремонт; обласному центру матері та дитини  – 550 тисяч гривень; Будищенському психоневрологічному диспансеру – 400 тисяч гривень для покращення їхньої матеріальної бази; по 250 тисяч обласному протитуберкульозному диспансеру та обласну протитуберкульозному санаторію тощо.

Депутатка Світлана Журба також розповіла про роботу постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення, яку вона очолює.

- Ми розглянули й рекомендували на розгляд сесії низку обласних програм, зокрема, програму "Турбота" на 2021-2027 роки, також погодили програму Підтримки системи медичної статистики Черкаської області на 2021-2022 роки й програму Розвитку медичної допомоги методом трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів в Черкаській області на 2021-2022 роки, - зауважила Світлана Журба.

Крім того, за її словами, депутати підтримали й  програми, що були започатковані ще колегами у  попередньому скликанні: це і програма підготовки медичних кадрів, програма екстреної медичної допомоги тощо.

– Намагаємося допомогти кожному. От сьогодні держава припинила фінансування ФАПів, зокрема тих, що обслуговують населення менше, ніж 750 осіб. Це стосується Чорнобаївської, Іркліївської та ще багатьох невеликих громад. Ми виступили з ініціативою і в кількох ОТГ вжили заходів: десь силами місцевого бюджету, подекуди залучали меценатів, але, як результат -  жоден ФАП не закрили, – сказала Світлана Василівна.

Депутат Олександр Воскобойнік розповів про роботу в “екологічній комісії”.

– "Екологічний бюджет" - невеликий, та ми розумно розподіляли кошти, шукали можливості. Так, кошти на умовах співфінансування з місцевих бюджетів громад були використані на придбання контейнерів для збору твердих побутових відходів для всіх ОТГ, придбання спецтехніки для ущільнення твердих побутових відходів, придбання сміттєвоза для Степанецької ОТГ, на реконструкцію каналізаційної системи в Маньківці, придбання та впровадження установок, обладнання та машин для збору й переробки побутових, промислових відходів,  розчищення зелених насаджень у Черкасах тощо. Кожен депутат брав активну участь у житті громад, від яких він обирався. Обласні обранці допомагали в питаннях озеленення населених пунктів та освітлення вулиць, в подоланні наслідків негоди у селах і селищах, - розповів Олександр Воскобойнік.

Діяльність депутата облради важлива і для мешканців обласного центру, вважає депутат облради обраний від Черкас Олег Петренко.

– Велика кількість комунальних підприємств обласної ради розташовані саме на території Черкас – це і заклади системи охорони здоров’я, соціальної, спортивної та культурної інфраструктури тощо. Важливо, щоб всі вони постійно розвивалися. Приміром, наш аеропорт нещодавно отримав сертифікат. І тепер це не просто територія і земля, а він з’явився на карті світу. А це теж наша робота. Черкаський аеропорт потрапив на наступний рік до списку будівництва аеропортів і вже суттєві кошти будуть направлені для майбутнього потужного аеропорту, – каже Олег Петренко.

Депутатська фракція ВО «ЧЕРКАЩАНИ» підготувала та подала в обласну раду і обласну державну адміністрацію пропозиції щодо включення заходів для розвитку територіальних громад Черкаської області до обласних програм, бюджету розвитку та виділення коштів з обласного бюджету 2022 року на їх реалізацію.


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: https://oblradack.gov.ua/pidtrimka-medzakladiv-i-postiyna-robota-na-miscyakh-vo-cherkaschani-prozvituvali-pro-rik