У Черкасах медики екстренки повернули до життя чоловіка, у якого констатували клінічну смерть

05 січня 2022, 12:31
Медики Обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф ЧОР у новорічну ніч врятували 63-річного чоловіка, в якого констатували зупинку серцевої діяльності та клінічну смерть. Про це повідомляє пресслужба Центру.
 
У новорічну ніч о 00:32 в диспетчерську екстренки зателефонувала жінка. Вона в сльозах просила приїхати "швидку", бо її тато упав, захрипів і втратив свідомість. Це був 13-й виклик від початку нового року. Уже за 6 хвилин бригада екстреної медичної допомоги була на місці виклику.
 
Медики екстренки відразу розпочали проводити реанімаційні заходи за допомогою портативного автоматичного пристрою серцево-легеневої реанімації «Schiller». Реанімація тривала майже годину. Декілька разів відбувалося відновлення ритму, але потім знову наступала зупинка серця і знову боротьба за життя продовжувалася. На 51-й хвилині медикам Катерині Скворцовій і Віктору Прокопенку вдалося відновити серцеву діяльність та стабілізувати життєві функції пацієнта – нарешті відновився серцевий ритм, стала стабільною гемодинаміка та тиск прийшов до норми. Дорогою до Третьої черкаської міської лікарні медики продовжили моніторити життєво-важливі функції, а у чоловіка відновилося спонтанне дихання.
 
Лікар Катерина розповідає, що випадки, коли їй вдавалося виводити пацієнтів зі стану клінічної смерті, були й раніше під час роботи на швидкій. Але це була перша успішна реанімація, коли вони не руками «качали», а коли це за них робив автоматичний пристрій.
 
- Ти все одно відчуваєш ту саму відповідальність і переживаєш. Але, по-перше, поки апарат качає – в тебе вільні руки. Ти продовжуєш виконувати свою роботу і слідкуєш за станом пацієнта. А по-друге, сила в цього пристрою зберігається на всіх етапах реанімації – хоч 10, хоч 30 хвилин. Зрозуміло, що в кожній реанімації присутній людський фактор – хоч і удвох, але ви не можете качати весь час з однаковою силою (фізично важко це робити протягом навіть 5-и хвилин, не говорячи вже про 50), а апарат – може, - пригадує Катерина Скворцова і додає. - Важко передати відчуття, коли тут ти працюєш над порятунком життя однієї людини, а за вікном запускають салюти, гуляють та відпочивають інші люди. Таке собі новорічне диво. Тому приказка «як рік почнеш – так його і проведеш» хай втілиться в реальність. Щиро бажаю здоров’я усім.

Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: https://oblradack.gov.ua/u-cherkasakh-mediki-ekstrenki-povernuli-do-zhittya-cholovika-u-yakogo-konstatuvali-klinichnu-smert