В обласному кардіоцентрі презентували проєкт нового корпусу

11 січня 2022, 16:02

Для Черкаського обласного кардіологічного центру за два роки побудують новий корпус серцево-судинної хірургії з сучасними операційними та високотехнологічним обладнанням. Загальна вартість проєкту близько 900 млн грн. Про це розповіли очільники області під час брифінгу в комунальному закладі.

- Минулоріч на виготовлення ПКД цього корпусу з обласного бюджету спрямували 3,5 млн грн. Окрім того, депутати підтримали рішення про виділення під будівництво земельної ділянки, яка раніше належала санаторію Сосновий бір. Також фахівці управління майном обласної ради провели чималу роботу, аби підготувати технічну документацію на цю ділянку, відповідне рішення депутати ухвалили торік. На часі лише передати кардіоцентру право на користування цією землею, - прокоментував заступник голови обласної ради Сергій Лісовий.

Очільник Черкаської ОДА Олександр Скічко, презентуючи проєкт, зауважив, що його вартість становить понад 900 млн грн, які планується залучити з державного бюджету.

 

Новий корпус включатиме приймальне відділення, діагностичний центр, операційне відділення, відділення анестезіології, інтенсивної терапії, сучасний гелікоптерний майданчик для запровадження санавіації, що допоможе зменшити рівень смертності від серцево-судинних захворювань тощо.

Через брак потужностей на разі медики не можуть надати кваліфіковану медичну допомогу всім, хто цього потребує. Однак із відкриттям нового корпусу вдасться забезпечити не лише потребу черкащан, а й жителів сусідніх областей. 

Завідувач кардіохірургічного відділення кардіоцентру Олег Журба зауважив, що упродовж минулого року медики виконали 1,5 тисяч операцій на серці, близько 300 - на відкритому серці, 1700 коронарографій, 242 пацієнти отримали кардіостимуляцію. За 2021 рік пролікували 623 інфаркти міокарда тощо. Завдяки підтримці обласної ради, проведено трансплантації транскатетерних клапанів. Її проводять пацієнтам, які мають багато різних патологій і оперативне втручання для них протипоказане. Окрім того, здійснювалися операції з трансплантації серця.

- Новий корпус допоможе покращити якість надання послуг, відкрити нові напрямки, збільшити потік пацієнтів, - додав Олег Журба і на завершення подякував представникам  облдержадміністрації та обласної ради за постійну співпрацю.

- Переконаний, що з підтримкою центральної влади нам вдасться  завершити цей об’єкт вчасно, адже розвиток трансплантації на Черкащині сьогодні є нагальною потребою. Так, вчасно проведена трансплантація може продовжити життя іноді більше, ніж на 20 років. Зрештою хвороби системи кровообігу є одними з найбільш поширених патологій серед дорослого населення і вони суттєво впливають на продовжуваність життя людини. Разом із депутатським корпусом ми і надалі працюватимемо над тим, аби заклади оновлювалися, а якість надання послуг у них покращувалася, - додав Сергій Лісовий.


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: https://oblradack.gov.ua/v-oblasnomu-kardiocentri-prezentuvali-proekt-novogo-korpusu