У Черкасах відзначили лауреатів премії Василя Симоненка

12 січня 2022, 19:00

Перший заступник голови обласної ради Роман Сущенко та заступник голови облдержадміністрації Роман Карманнік вручили нагороди лауреатам Всеукраїнської літературної премії імені Василя Симоненка 2021 року під час  літературно-мистецькому вечору з нагоди 87-ї річниці з дня народження поета.

- Ми зібралися, щоб згадати відомого українського поета Василя Симоненка. Він був ідейним натхненником багатьох поколінь. Його творчість, той яскравий ліричний світ надихає українців дотепер, дарує нам наснагу та віру в майбутнє. Симоненко народився на Полтавщині, де в небесах зоріють душі Котляревського й Гоголя, а за кількасот метрів від його материної хати у чарівній долині була криниця, до якої по натхнення приїжджав сам Михайло Коцюбинський. Але становлення поета та вдумливого журналіста пройшло саме на Черкащині. Тут він знайшов кохання, створив родину, саме тут жила його муза, яка надихала його на творення незабутніх віршованих рядків. Символічно, що вечір пам'яті відбувся саме сьогодні, коли Україна віддає шану політичним бранцям, коли українці згадують тих, хто віддав перевагу переконанням та цінностям, поступившись фізичною свободою. Саме таким був і є Василь Симоненко, поет, журналіст, "шістдесятник", який став жертвою репресивної машини. Мені дуже приємно, що сьогодні маю честь відзначити талановитих діячів, які своєю працею довели, що вони гідні цієї премії та готові далі творити й формувати світогляд українців, - сказав Роман Сущенко.

Так, в номінації «За кращу першу поетичну збірку» відзначили поета Валерія Власюка (м. Черкаси) «НЕ моя, НЕМО я», в номінації «За кращий художній твір» премію присуджено двом письменникам: Михайлові Сидоржевському (м. Київ), за книгу поезій у прозі «Візерунки на пергаменті часу»та Миколі Слюсаревському (м. Київ), за книгу поезій «Жива мішень».

- Наш Симоненківський вечір має свою родзинку. Повідомляю, що Міжнародна літературно-мистецька Академія України присвоїла Василеві Симоненку звання «Народний поет України» (посмертно). Почесну відзнаку передамо невістці Василя Симоненка Ніні Іванівні Симоненко, - зауважив голова Черкаської обласної письменницької організації, професор Володимир Поліщук.


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: https://oblradack.gov.ua/u-cherkasakh-vidznachili-laureativ-premii-vasilya-simonenka