Термомодернізація 2022: уже наступного опалювального сезону 1,5 млн громадян зможуть платити за тепло менше

14 лютого 2022, 12:34

Програму «Енергетична незалежність» презентували  у Харкові на засіданні президії Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента Володимира Зеленського. 

Документ передбачає «зелену» трансформацію економіки та підвищення рівня енергозбереження, зокрема шляхом термомодернізації житлових будинків.

- Цьогоріч будуть здійснені заходи щодо запуску цієї програми у близько 5 тисячах багатоповерхових житлових будинків в Україні, – зазначив Володимир Зеленський.

За словами Президента, у результаті реалізації цієї програми понад 1,5 млн громадян уже наступного опалювального сезону зможуть платити за тепло менше.

 

- Мова про 700 тисяч сімей, які проживають у таких багатоквартирних будинках. Я думаю, ефект буде масштабний – економія в майже 8 мільярдів гривень за опалювальний сезон 2022-2023 років. Це вивільнені кошти для соціальних програм, підвищення зарплат, проєктів розвитку, підвищення гарантій для найменш захищених категорій населення, – наголосив Глава держави. 

Як розповіла перший віцепрем'єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко, на першому етапі реалізації цієї програми заплановано ремонт будинків, зведених до 1990 року, згодом дійде черга й до новіших. Амбітна мета програми – модернізувати 50 тис. споруд. 

Завдяки цій програмі у наступний опалювальний період Україна зможе скоротити імпорт газу на 2,5%.

- Це особливо важливо сьогодні, коли держава-агресор використовує енергетику як зброю, – наголосила перший віцепрем'єр-міністр.

Вона також зазначила, що термомодернізація створить близько 170 тис. нових робочих місць.

Заступник керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко додав, що озвучені розрахунки зроблені на підставі пілотного проєкту, реалізованого в кінці минулого року в місті Дніпрі у восьми багатоповерхових житлових будинках.

- Заходи передбачають теплоізоляцію зовнішніх стін, неопалюваних горищ, підвалів, заміну зовнішніх дверей, встановлення або модернізацію індивідуального теплового пункту, вузла комерційного обліку теплової енергії, – повідомив він і зауважив, що також покращився зовнішній вигляд будинків.

За словами Кирила Тимошенка, після проведення робіт теплоізоляція будинків значно покращилась, а суми в платіжках за опалення для мешканців цих будинків зменшилися на 30-50%.

За інформацією з сайту Офісу Президента


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: https://oblradack.gov.ua/termomodernizaciya-2022-uzhe-nastupnogo-opalyuvalnogo-sezonu-15-mln-gromadyan-zmozhut-platiti-za