Поради для черкащан про дії в надзвичайних ситуаціях

23 лютого 2022, 12:18

Рятувальники наголошують, що знати алгоритм дій у будь-якій надзвичайній ситуації чи у випадку надзвичайного стану - просто необхідно, так ви піклуєтеся про себе та своїх близьких.

- Наші рятувальники навчаються та тренуються нон-стоп, аби долати надзвичайні події, тож ми пропонуємо і вам пройти своєрідну тактичну експрес-підготовку з цивільного захисту виконавши 9 простих кроків, - зазначають у ДСНС в Черкаській області.

  1. За можливості дізнайтеся, де розташовані найближчі укриття та перевірте план приміщення та наявність аварійного виходу.

Так, на сайті Черкаської міської ради зазначають,  що в обласному центрі визначено 20 пунктів для збору у разі евакуації – базово вони розташовуватимуться в районі шкіл, гімназій, університетів та інших навчальних закладів міста. Ці пункти не  діють постійно, а можуть бути розгорнуті лише у випадку надзвичайних подій.

Визначено систему сповіщення у разі таких подій. Про це повідомлятиметься за допомоги усіх каналів комунікації – через гучномовці, заздалегідь записані аудіоповідомлення в тролейбусах і маршрутках, через телевізійні та радіоповідомлення, оповіщення у соцмережах і  через месенджери телефонів тощо. Переглянути онлайн карту укриттів можна ТУТ.

2. Зробіть запаси питної та технічної води, а також продуктів тривалого зберігання.

3. Перевірте в аптечці засоби надання медичної допомоги та продумайте, які ліки можуть знадобитися упродовж тривалого часу.

4. Підготуйте засоби пожежогасіння.

5. Подбайте про альтернативні засоби освітлення приміщення на випадок відключення електропостачання (ліхтарики, свічки).

6. Підготуйте засоби для приготування їжі в разі відсутності газу та електрики.

7. Зберіть найнеобхідніші речі та документи на випадок термінової евакуації або переходу до сховищ. Рятувальники радять до “тривожної валізи” покласти: 

Документи, зокрема, паспорт і копії всіх необхідних документів (свідоцтво про народження, військовий квиток, документи про освіту, трудову книжку або пенсійне посвідчення, документи на власність); гроші (готівку й банківські картки).З приладів: зарядні пристрої для телефонів, радіоприймач, ліхтарик, сигнальні пристрої, компас, годинник, компактний набір інструментів (мультитул), ніж, пакети для сміття, блокнот,

 

олівець, нитки, голки, сірники, запальнички тощо.

З одягу та гігієнічних засобів варто подбати про теплі речі(якщо є така можливість, підготуйте також термоковдру), спідню білизну, надійне зручне взуття. Не забудьте зібрати необхідні для Вас засоби особистої гігієни. 

Що ж до аптечки, то вона також має містити медичні препарати, які вживаєте щодня, а також рецепти на медикаменти. Подбайте також про посуд у якому зможете приготувати, розігріти та зберігати їжу; воду та продукти на 3 доби, які довго зберігаються.

8. Подбайте про справний стан приватного транспорту та запас пального для вчасної евакуації з небезпечного району.

9. У холодну пору подумайте про альтернативний обігрів оселі на випадок відключення централізованого опалення.


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: https://oblradack.gov.ua/poradi-dlya-cherkaschan-pro-dii-v-nadzvichaynikh-situaciyakh