Кабмін пропонує тимчасово скасувати акциз і знизити ставку ПДВ на пальне

12 березня 2022, 20:48

Уряд затвердив зміни до формули розрахунку максимальної дозволеної ціни пального на заправках. Її визначення здійснюватиметься за збільшеною ціною логістики та доплати до котирування у Північно-західній Європі (NWE), куди наразі переорієнтоване постачання пального українськими АЗС. 

Також Кабінет Міністрів України подав для ухвалення Верховною Радою законопроект, що скасовує акциз на пальне та знижує ставку ПДВ з 20% до 7%. Це дозволить суттєво зменшити розмір податків, які раніше становили більше половини ціни та стримати зростання вартості пального в результаті переорієнтації імпорту. 

За словами Першого віце-прем’єр-міністра – міністра економіки України Юлії Свириденко, збільшення формули також дає економічний стимул мережам завозити більше пального. Натомість по формулі розрахунку, яка була адекватною до війни, зараз везти нафтопродукти мережам не вигідно

- Нову формулу будемо застосовувати, як тільки Верховна Рада проголосує за зниження податків. В результаті мережі завезуть більше пального, а ціна не зросте. Аналогічне рішення по податках вже раніше було ухвалене у Польщі та інших країнах ЄС. Ми будемо й надалі уважно стежити за ситуацією на світовому ринку пального і відкоригуємо ціну логістики та розмір доплати до котирування (премію), як тільки вони зменшаться, - зауважила Юлія Свириденко.

Міністр економіки також проінформувала, що розмір націнки українських мереж АЗС не зросте, і залишиться на рівні, що був встановлений за кілька днів до початку російського вторгнення: 4,55 грн на літр бензинів та 5 грн на літр дизелю.

За інформацією Урядового порталу.


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: https://oblradack.gov.ua/kabmin-proponue-timchasovo-skasuvati-akciz-i-zniziti-stavku-pdv-na-palne