Я вірю в найскорішу перемогу України і в те, що ми зможемо успішно завершити сільськогосподарський рік, - Віктор Гончаренко

18 травня 2022, 10:00

На Черкащині успішно завершується посівна кампанія. Проте експерти прогнозують, що загальний урожай по Україні може бути меншим, порівняно з минулими роками. Водночас аграрії активно працюють, аби попри всі негаразди забезпечити продовольчу безпеку нашої держави.

Чому ж очікується менша урожайність, як тривала ця посівна і що роблять сільгоспвиробники, щоб українці були з хлібом – докладніше розповів депутат обласної ради, президент Асоціації фермерів і приватних землевласників України Віктор Гончаренко.

Що цьогоріч сіють

Наразі в області посіяні ще не всі нішеві культури, а також дещо з пізніх та технічних культур. Віктор Гончаренко пояснив, що загалом на Черкащині не дуже змінилася структура посівних площ. Так, пшеницю посіяли з осені, там уже нічого не можна змінити, однак дещо додали посівних площ ячменю та ярої пшениці. При цьому менше посіяли кукурудзи, а збільшили площі олійних культур сої та соняшника

фото тематичне

- Цьогоріч практично випадає Донецький регіон, частина Харківщини, Миколаївської області, майже вся Херсонська область, а саме там було багато господарств, які сіяли олійні культури. Тому в нас посилився цей напрямок, - коментує аграрій, - коментує аграрій.

Значний відсоток виробленої олії в Україні відправляється на експорт, адже це продукт переробки і його легше транспортувати, ніж, приміром зернові. Тому обсяг олії, який тут виробляється, внутрішній ринок спожити не зможе. Сьогодні виробники також сподіваються, що будуть налагоджені канали збуту продукції за кордон.

- Хочу додати, що проблема з експортом досить серйозна. Через заблоковані порти Україна не змогла експортувати зерно й відповідно не отримала дохід. Дехто з високопосадовців вже починає говорити, що це досить хороші запаси для продовольчої безпеки країни. Однак воно розкидане по складах і не всюди є відповідні умови для довготривалого зберігання зерна, тож є ризик, що заведуться шкідники і воно зіпсується. Тому зберігати його на складах не дуже безпечно. Деякі експерти починають говорити про заборону експорту зерна, але це - дурниця. Держзапас є і має бути, а таку кількість зерна, яка залишилася на господарствах України, наш внутрішній ринок спожити не зможе. У червні-липні почне поступати ячмінь та пшениця, свіжого врожаю, восени – соняшник і кукурудза, а склади забиті, - додає депутат.

За словами Міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, Україна вже домовилася з країнами ЄС про побудову альтернативних шляхів постачання українського продовольчого експорту на світові ринки.

Чому загальна врожайність може бути нижчою, ніж торік

Віктор Гончаренко все ж зауважує, що цьогоріч високого валу продукції, порівняно з минулими роками, не буде.

- Причини різні, окрім того, що через окупацію багато областей не змогли посіяти заплановані площі, так ще й деякі господарства внесли мало добрив. Річ у тім, що на початку року був штучний ажіотаж на цьому ринку. Зараз деякі підприємства просто не мають змоги купити добрива через брак обігових коштів. Вони перед війною продали зерно експортерам, а ті не розрахувалися, тож фермерам доводилося влазити в кредити, а це ще одна проблемна історія, - говорить депутат.

Він пояснює, що для аграріїв отримати пільгові кредити, під державні гарантії, було досить непросто, особливо невеликим господарствам. Серед тих, що обробляють до 50 гектарів, їх отримали одиниці.

- Банки, напевно, сумнівалися чи зможуть господарства віддати кошти. З фермерів вимагали дуже багато документів, тож процес оформлення затягувався на місяць, - розповідає Віктор Гончаренко.

Однак найскладніше виявилося з дефіцитом пального. Оптовий продаж був часто відсутній і фермерам доводилося їздити по заправках із каністрами, щоб назбирати 70-80 літрів.  

- Трактор на полі працював через день: спочатку сіялися, а потім чекали поки назбирають пальне. Зараз ситуація ще погіршилася. На заправних станціях дизпалива та бензину стало менше, черги збільшилися. Пального для догляду за посівами в багатьох господарників бракує. Та ми ставимося до цього з розумінням, адже триває війна. До того ж уряд обіцяє з часом цю ситуацію владнати, - говорить обласний обранець.

Депутат зауважує, що всі аграрії сподіваються, що зможуть успішно завершити цей сільськогосподарський рік. І він запропонував своє бачення, як цього досягти.

- Вважаю, що держава має викупити зерно для держрезерву у фермерів і зберігати його у спеціалізованих складських приміщеннях, придатних для тривалого його зберігання. В результаті сільгоспвиробники отримають обігові кошти, зможуть погасити кредити і будуть готові до продовження подальшого процесу виробництва, - говорить депутат і додає: - Сьогодні українці демонструють згуртованість ще й на аграрному фронті. Ми активно співпрацюємо з Мінагро, обласною і місцевою владою. Фермери також допомагають один одному й разом долають труднощі. Я вірю в найскорішу перемогу України і в те, що ми зможемо успішно завершити сільськогосподарський рік, розвивати тваринництво, налагодити реалізацію експортно-орієнтованої продукції. Повернуться наші люди на рідну українську землю і ми будемо готові їх зустріти запашним українським хлібом.


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: https://oblradack.gov.ua/ya-viryu-v-nayskorishu-peremogu-ukraini-i-v-te-scho-mi-zmozhemo-uspishno-zavershiti