У Черкаському онкодиспансері пролікували пів тисячі переселенців із "гарячих" областей

25 травня 2022, 19:47

Пів тисячі людей, які приїхали на Черкащину з областей, де тривають бойові дії, пролікували в Черкаському онкодиспансері з початку повномасштабної війни. Це в чотири рази більше, ніж в довоєнний період, розповів Суспільному завідувач організаційно-методичного відділу закладу Ігор Гайдай. Нині, за словами завідувача, лікарня переповнена.

Десять пацієнтів нині отримують курс хімієтерапії в палаті денного стаціонару. Серед них — жителька Первомайська, Миколаївської області Валентина Суліма. 2021 року їй діагностували онкозахворювання, оперували в Черкасах, де живе донька. З початку повномасштабної війни жінка продовжила лікування в цьому онкодиспансері.

- Мене це влаштовує. Я сьогодні зроблю хімію і сьогодні можу поїхати додому. Я тут лікувалася і на голові робила операцію 2021 року, то мені сподобався персонал, - розповіла жінка.

За два з половиною роки інша пацієнтка отримала 19 хімієтерапій. Хоч людей нині більше, процес лікування розрахували раціонально і великих черг немає.

За три години робочого дня медсестра Світлана разом зі своїми колежанками встигла надати допомогу тридцятьом хворим. За день в її відділенні обслуговують пів сотні пацієнтів.

- Більше пацієнтів і більше навантаження на нас. Встигаємо, бо треба людям допомагати, - пояснила медсестра процедурного кабінету.

Палати переповненні, тож в лікарні шукають всі вільні кабінети для обслуговування хворих, розповів завідувач організаційно-методичного відділу Ігор Гайдай.

- Нині лікарня перезавантажена. Офіційно в нас вважається 480 ліжок, а щоденно перебуває на лікуванні не менше ніж 500 хворих. Залучаємо і денні стаціонари, й кабінети, де раніше проходили реабілітацію, тому що пацієнтів багато, особливо тих, які проходять хімієтерапію. Надзвичайно зросла і кількість хірургічних операцій, - прокоментував Ігор Гайдай.

Черкащанка Світлана Скорик хворіє з листопада. Черги в лікувальному закладі були завжди, сказала вона.

- Скільки я їжджу, то народу завжди багато, народ, мабуть, хворіє дуже, бо завжди черги. На операції я лежала, нас було шестеро в палаті. І зайнято постійно: одних виписують, нових кладуть, — пояснила пацієнтка.

Така кількість хворих зумовлена не тільки кількістю переселенців, а й постковідним періодом, пояснив Ігор Гайдай.

- Люди боялися,  не зверталися вчасно по допомогу, а тепер коронавірус пішов на спад. Тому  активніше почали лікуватися пацієнти не лише з обласного центру, а й із  області. Навантаження велике, ще й тому що люди приїжджають з інших регіонів, - прокоментував Ігор Гайдай.

За його словами, забезпечення ліками також відновили. На початку повномасштабної війни були проблеми з їхнім постачанням. Нині логістичні ланцюжки налагоджені, тож є чим лікувати і заклад працює у штатному режимі. 

 


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: https://oblradack.gov.ua/u-cherkaskomu-onkodispanseri-prolikuvali-piv-tisyachi-pereselenciv-iz-garyachikh-oblastey