27 січня - День пам'яті жертв Голокосту

27 січня 2023, 11:35

Сьогодні в Україні і світі відзначають Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Він був проголошений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 1 листопада 2005 року. Її співавторами виступили 100 держав. Україна приєдналася до Резолюції у 2012 році.

Дата 27 січня обрана не випадково: саме цього дня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили в’язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті Аушвіц-Біркенау неподалік польського Освенцима.

Жертвами нацистської політики, що передбачала знищення народів і груп, які нацисти вважали загрозою або неповноцінними, стали 6 мільйонів євреїв. Близько 1,5 мільйона з них були з території сучасної України.

- Коли людство дізналося масштаби знищення єврейського, ромського народів та інших етнічних спільнот після закінчення Другої світової війни, то ця страшна трагедія мала би стати пересторогою від подібних злочинів у майбутньому. Але уроки історії усвідомили не всі. У сучасному цивілізованому світі не мало б бути окупації, знищення цивільної інфраструктури, масових убивств мирних людей просто за те, що вони українці. Але це - та страшна реальність у якій сьогодні живемо. Та ми обов'язково вистоїмо і звільнимо всі території рідної країни від ворожої окупації, - вважає голова обласної ради Анатолій Підгорний.
 


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: https://oblradack.gov.ua/27-sichnya-den-pamyati-zhertv-holokostu