В обласному центрі представили мистецький проєкт, приурочений річниці повномасштабного вторгнення росії в Україну

24 лютого 2023, 17:24

Сьогодні, 24 лютого, у Черкаському художньому музеї представили мистецький проєкт "ВОЛЬНАНОВА", присвячений героїчному спротиву українського народу проти окупантів у російсько-українській війні та майбутньому розквіту нашої держави.

- Розмаїття образів, символів, фарб, інсталяцій, анімацій, фото та сюжетів яскраво акцентує на героїчному спротиві українського народу кровожерливим окупантам та підкреслює незворотність перемоги, відбудови та майбутнього розквіту України. У цьому проєкті організаторам вдалося об'єднати зусилля мистецької та освітянської спільнот на культурному й інформаційному фронтах у боротьбі з російською агресією. Все для того, щоб привернути увагу цивілізованого світу до проблеми війни та для підтримки високого морального духу українського народу. Окремо відзначив би лаконічну, глибоку за сенсами, яскраву і професійну за формою вираження увертюру у виконанні вокалістів і музикантів обласних закладів культури та міських творчих колективів. Також вразила документальна стрічка-ретроспектива про події жахливого року, який ми пережили разом. Атмосфера єднання пронизала усю залу, у якій зібралися представники обласної та міської влади, військовослужбовці, представники творчої та наукової спільнот, - поділився враженнями перший заступник голови обласної ради Роман Сущенко.

Зауважимо, до мистецької акції "ВОЛЬНАНОВА" долучились професійні художники, члени Національної спілки художників України, дизайнери та студентська молодь з різних куточків України. Одним з організаторів акції, зокрема, студентської платформи, є кафедра дизайну ЧДТУ.

Під час урочистостей музей презентував частину творів цієї мистецької акції. Присутнім показали роботи двох категорій: АРТ (живопис, анімація, ілюстрація, фотографія, мікс-медіа) і ДИЗАЙН (плакат, моушн-графіка, типографіка, експериментальний дизайн інше).

У межах виставки продемонстрували 82 роздруковані копії мистецьких творів, більшість з яких – дизайнерські плакати. Також у експозиції представлені копії воєнних замальовок черкаського скульптора, художника-графіка Дмитра Бур’яна, який нині мужньо захищає нашу країну у лавах ЗСУ.

- Виставка є рефлексією першого року повномасштабного вторгнення. У творах прослідковується ідейна динаміка творчості на різних етапах війни. Мовою образів транслюється той спектр емоцій та почуттів, які переживали українці за цей рік: від розгубленості, страху і розпачу перших днів до патріотизму сьогодення, віри в близьку Перемогу та гордість за наших воїнів ЗСУ, - додають у художньому музеї.


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: https://oblradack.gov.ua/v-oblasnomu-tsentri-predstavyly-mystetskyy-proyekt-pryurochenyy-richnytsi-povnomasshtabnoho