На Черкащині обговорили розвиток індустріальних парків

18 квітня 2023, 18:31

Про розвиток індустріальних парків на Черкащині та позитивний досвід інших областей у цьому напряму обговорювали представники влади Черкащини, Комітету ВРУ з питань економічного розвитку, представники інших областей, бізнесмени й експерти під час спільної наради.

Індустріальний парк - ділянка землі промислового призначення від 10 до 1000 га з підведеною інфраструктурою, на території якої діють фінансові та фіскальні стимули.

Фактично вони мають стати привабливими майданчиками для бізнесу, щоб підприємці вкладали інвестиції, створювали робочі місця та наповнювали бюджет громади.

Чимало країн світу завдяки індустріальним паркам змогли відновити свою промисловість, залучити інвесторів та в рази підвищити ВВП й експорт продукції.

Нардеп Дмитро Киселевський представив учасникам інформацію щодо законодавчого забезпечення індустріальних парків. Зокрема, він зауважив, що на разі з профільними Міністерствами працюють над тим, аби громади мали змогу фінансувати розробку ПКД на підведення комунікацій за рахунок місцевих бюджетів. Це дасть змогу наблизити індустріальний парк до інвестора. Водночас він зауважив, що активніше приходять підприємці в парки, де вже побудовані будівлі. Особливо це стосується релокованого бізнесу, який, приїжджаючи зі своїм обладнанням, хоче швидко почати роботу без великих інвестицій.

В Україні зареєстрований 61 такий парк, однак далеко не всі активно працюють, деякі діють лише на папері. Основна проблема - брак фінансування на підведення комунікацій та розбудову інфраструктури.

- Черкащина має неабиякий потенціал для розвитку переробної промисловості. І масштабувати цей процес можна завдяки індустріальним паркам. Наразі в області маємо один зареєстрований парк. Серед його пріоритетних напрямів: переробка сільськогосподарської продукції, виробництво та ремонт техніки, легка промисловість тощо. Ми розуміємо важливість та перспективу цього проєкту, тож для нас така зустріч дуже корисна. Будемо раді перейняти досвід колег, які успішно запустили індустріальні парки у своїх громадах, - прокоментував перший заступник голови обласної ради Роман Сущенко.

Своїм досвідом у розбудові індустріальних парків поділилися колеги з Білої Церкви, Вінниці та Львова. Вони зауважили, що з приходом бізнесу на їхні майданчики економічний потенціал регіону підвищився. Більше того, якщо парк побудований правильно, то підприємці між собою взаємодіють і утворюються цілі кластери, де хтось виготовляє сировину, інший переробляє і в результаті вони економлять на логістиці та витратах. Заощаджені кошти вкладають у власну розбудову, створюють нові робочі місця, покращують умови праці тощо.

У нараді також взяли участь надавачі житлово-комунальних послуг, зокрема, електроенергії, газу й води. Вони дали свої рекомендації щодо вибору місця розташування індустріального парку, оскільки витрати на підведення всіх цих мереж - основна стаття витрат громад.

Резюмуючи, учасники наради зауважили, що Україна має переходити від вирощування сировини до її переробки і більше створювати продуктів із доданою вартістю. Ефективним рішенням для цього мають стати саме індустріальні парки. 

- Обласна влада готова сприяти всім напрямам розвитку цього важливого кластеру, - додав Роман Сущенко.


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: https://oblradack.gov.ua/na-cherkashchyni-obhovoryly-rozvytok-industrialnykh-parkiv