В обласному центрі відзначили молодих науковців

19 травня 2023, 19:32

Десятеро черкащан, які зробили вагомі наукові дослідження з практичним застосуванням у різних сферах цьогоріч отримають обласні премії. 

Претендентів раніше обрала спеціальна комісія, сьогодні ж їх відзначили очільники області з нагоди Дня науки.

Серед них:

Олег КУЛІЦА , кандидат технічних наук ЧІПБ ім. Героїв Чорнобиля. Працює над питаннями підвищення доступності відеоінформації аеромоніторингу з необхідною їй цілісністю в системі попередження та ліквідації кризових ситуацій;

Тетяна КОСТЕНКО , доктор технічних наук ЧІПБ ім. Героїв Чорнобиля. Працює над проблематикою підвищення безпеки та ефективності аварійно-рятувальних робіт, а також гірничо-рятувальних робіт в підземних виробках вугільних шахт.

Світлана МАСЛОВАТА, кандидат сільськогосподарських наук Уманського національного університету садівництва. Вперше дослідила показники щодо росту й розвитку, морозо-, зимо- та посухостійкості рослин за результатами аналізу біоекологічних особливостей видів і форм роду в’язів Ulmus. 

Дослідниця встановила оптимальні строки висівання насіння видів та проведення щеплення форм роду в’язів Ulmus. Отримала нові показники декоративності видів і форм роду в’язів Ulmus, обгрунтувала можливості використання їх у садово-парковому господарстві тощо.

Володимир НОВІКОВ, кандидат технічних наук Уманського національного університету садівництва. Його наукові досягнення полягають у теоретичному обґрунтуванні раціональних режимів водо теплового оброблення зерна малопоширених сортів пшениці. Зрештою дослідник виявив механізми впливу додавання сировини рослинного походження на технологічні, реологічні, фізичні та органолептичні властивості хліба, борошняних кондитерських виробів. 

Лідія ВАСИЛЬЧЕНКО, доктор економічних наук ЧДТУ. Під час дослідження отримала науково-практичні рекомендації щодо механізму формування маркетингових комунікацій агропродовольчих підприємств в умовах цифровізації суспільства. також вона сформувала пропозиції щодо екосистемного підходу до побудови маркетингових комунікацій підприємства. Це дозволить сформувати нову якість сприйняття навколишнього середовища, створює кращі можливості для регулювання поведінки споживачів і спільної діяльності всіх учасників екосистеми. 

Оксана ЄГОРОВА, кандидат технічних наук ЧДТУ. Досліджує тематику управління відходами й систему очистки води для будівництва локальних очисних споруд на витоках в р. Дніпро. Практична реалізація її роботи підтверджена випробуваннями в лабораторії ПАТ „АЗОТ“ під час очищення стічних вод від іонів важких металів. Окрім цього, матеріали впроваджені у навчальний процес підготовки фахівців-екологів у ЧДТУ.

Олександр ПАНЧЕНКО, аспірант ЧНУ ім. Б. Хмельницьокого. Він працював над комплексним дослідженням молекул кисню та азоту з різними спіновими конфігураціями, їх взаємодії з іншими компонентами атмосфери, а також їх спектроскопії. Результати можуть бути використані для розробки лікарських препаратів та фізіотерапевтичних методів лікування відповідних захворювань, пов’язаних з порушеннями метаболічних процесів, які каталізуються оксигенами. 

Інна РОЗЛОМІЙ, кандидат технічних наук ЧНУ ім. Б. Хмельницького. Її наукова діяльність присвячена проблемам захисту інформації. Результати роботи дослідниці впроваджують на виробничих підрозділах ПАТ „Українська залізниця“, а таж використовують надзвичайники.

Анастасія БЛАГОПОЛУЧНА, магістр Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини. Займається вивченням питань продовження терміну зберігання швидкопсувної ягідної сировини, втрати якої, через неправильне зберігання щорічно складають 45% від усього урожаю. За результатами досліджень запатентовано нові технології, які сприяють подовженню терміну зберігання такої продукції, а також розроблено і запатентовано склад суміші сухих сніданків для підвищення рівня гемоглобіну. Запатентовані технології вже впроваджені на підприємствах Уманського та Каховського районів.

Катерина ХОМЕНКО, аспірант Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини. Вона працює над дослідженням та розробкою сучасного українського лікарського засобу для лікування хворих на грибкові захворювання. Дане дослідження стане основою для створення протигрибкового засобу у різних лікарських формах.

- Дякую за вашу роботу! Бажаю натхнення, нових креативних рішень і не зупинятися на досягнутому. Переконаний, що ваша кропітка праця сьогодні допоможе нашій країні стати на ноги завтра. Принагідно щиро вітаю наукову спільноту Черкащини з прийдешнім святом, - додав голова обласної ради Анатолій Підгорний.


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: https://oblradack.gov.ua/v-oblasnomu-tsentri-vidznachyly-molodykh-naukovtsiv