Підтримка освітніх закладів, збереження архівів та контроль за виконанням обласних програм: результати освітньої комісії

24 травня 2023, 11:44

Обласні обранці погодили низку проєктів рішень у галузі освіти, науки, культури, молодіжної політики та спорту. Серед них призначення Тетяни Філіпової на посаду директорки Кропивнянського дитячого будинку для дітей шкільного віку, зміни в положеннях про обласні премії, затвердження програми по збереженню архівів, придбання обладнання для ЧНУ та контроль за обласними програмами. Остаточні рішення з порушених питань ухвалять депутати під час сесії. Детальніше читайте в матеріалі.

Так, на сесію виносять нову цільову програму по збереженню документів регіональної частини Національного архівного фонду на 2024-2027 роки. Попередня програма закінчилася у 2020-му році. За час її реалізації вдалося втілити чимало завдань, зокрема ремонти приміщень, які дозволяють покращити умови зберігання документів.

До слова, в архівосховищах зберігається понад півтора мільйона справ регіональної частини НАФ з 1710 по 2021 рік, у яких всебічно відображено історичний розвиток Черкащини. Для якісного зберігання важливих документів потрібно створювати й підтримувати належні умови, певний температурний режим у приміщеннях тощо. Тож є чимало важливих завдань, які потрібно реалізувати. Тому й виникла необхідність ухвалення нової програми.

Набрав потрібну кількість голосів і проєкт рішення про внесення змін до програми підтримки закладів освіти. Зокрема, додається пункт, що передбачає придбання обладнання для STEM-лабораторії ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва ЧНУ ім. Б. Хмельницького (Планують закупити 3D-сканери, 3D-принтери, рухомі моделі Сонячної системи тощо).

Заслухали й звіт про стан виконання обласної програми "Шкільний автобус".

На разі, на обліку закладів освіти перебуває 252 шкільні автобуси, невелику частину з них тимчасово віддали для потреб ЗСУ. По стану експлуатації лише 94 одиниці використовуються терміном до 5 років.

Водночас автопарк постійно поповнюється. За останні три роки придбано 71 шкільний автобус. Ще 18 планується придбати цьогоріч завдяки підтримці держави.

Нагадаємо, на "бюджетній" комісії обласні обранці погодили внесення змін до головного кошторису області. Серед них збільшення доходів загального фонду за рахунок субвенції з держбюджету. Субвенція передбачена на придбання шкільних автобусів. Профільне управління зробило розподіл, тож на умовах співфінансування громади області зможуть придбати 18 автобусів для своїх закладів освіти.

Під час комісії депутати погодили також проєкт рішення про внесення змін до Положення про стипендії голови Черкаської обласної ради обдарованим дітям області. З 2024 року окрему премію отримуватимуть і викладачі й тренери, які підготували цих дітей.

- Переконаний, що в успіхах наших талановитих черкащан значну роль відіграють також тренери й педагоги. Тому дав доручення працівникам апарату підготувати зміни до Положення про відзначення обдарованих дітей Черкащини, щоб надалі фінансову підтримку отримували також ті люди, які докладають чимало зусиль для розвитку юних талантів, - зауважив раніше голова обласної ради Анатолій Підгорний.

Якщо відповідний проєкт рішення затвердить сесія, то педагоги, чиїх дітей номінують на премію, з 2024 року зможуть отримати разову премію в розмірі 10 прожиткових мінімумів.

З-поміж іншого під час комісії обласні обранці заслухали звіт за 2022 рік з проведення моніторингу виконання плану реалізації Стратегії розвитку Черкащини, інформацію про хід виконання обласної програми про розвиток туризму та обласної програми "Інноваційні школи Черкащини".


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: https://oblradack.gov.ua/pidtrymka-osvitnikh-zakladiv-zberezhennya-arkhiviv-ta-kontrol-za-vykonannyam-oblasnykh-prohram