У Черкасах обговорили профілактику соціально небезпечних захворювань

22 червня 2023, 17:39

Протидію та профілактику ВІЛ/СНІДу й туберкульозу обговорювали в Черкасах під час координаційної ради. Участь у засіданні взяв і перший заступник голови обласної ради Роман Сущенко. Також були присутні спеціалісти ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» та експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я, які наразі перебувають в області з чотириденним моніторинговим візитом.

Директор КНП "Черкаський обласний спеціалізований медичний центр Черкаської обласної ради" Ірина Білоус наголосила на важливості вчасного тестування на ВІЛ-інфекцію, адже це захворювання можна виявити тільки таким способом. До того ж за дослідженнями Центру, в останні кілька років на Черкащині, як і в Україні загалом, збільшилася кількість виявлених випадків. 

- Під час військової агресії рф на території України особливо чутливою залишається сфера соціально небезпечних захворювань Ці хвороби досить численні, взаємопов’язані, характеризуються швидкістю поширення. Йдеться про ВІЛ-інфекцію/СНІД, туберкульоз, вірусні гепатити та наркоманію. Саме ВІЛ-інфекція тривалий час немає жодних проявів в організмі людини тому така небезпечна. У зв’язку з цим дуже гостро постає питання тестування, адже виявити цей вірус в організмі людини можна лише таким способом, - прокоментувала Ірина Білоус.

Також вона зауважила, що тестування на ВІЛ безоплатне для пацієнта, його можна зробити в будь-якому лікувальному закладі області.

Учасники ради акцентували, що варто сьогодні приділити особливу увагу обстеженню пацієнтів в стаціонарних відділеннях та тестуванню вагітних і їх статевих партнерів.

Раннє виявлення захворювання та ранній початок пожиттєвого лікування дає можливість пацієнтам продовжити якісне життя.

Черкаський обласний спеціалізований медичний центр, власником якого є обласна рада, є одним з провідних закладів охорони здоров’я України у сфері протидії ВІЛ/СНІДу, має підготовлену команду висококваліфікованих спеціалістів та багаторічні напрацювання у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу, гепатитів. Наразі в закладі надається інтегрована медична допомога за напрямком ВІЛ-інфекція, лікування туберкульозу на амбулаторному етапі, паліативна допомога та сімейна медицина. Такий інтегрований підхід дуже вдалий для лікування соціально небезпечних захворювань.

Під час ради також обговорили організацію профілактичної роботи щодо протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції в закладах освіти. Заступниця начальника управління освіти й науки ЧОДА Оксана Сімушина доповіла, що кожен навчальний заклад має медичного працівника, або укладений договір із ЦПМСД, діти проходять відповідні медогляди та отримують необхідні щеплення. 

Окрім цього, заклади освіти проводять низку профілактичних заходів серед дітей та батьків у вигляді бесід, квестів та в інших інтерактивних форматах. Також у школах пропагується здоровий спосіб життя та харчування.


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: https://oblradack.gov.ua/u-cherkasakh-obhovoryly-profilaktyku-sotsialno-nebezpechnykh-zakhvoryuvan