Голова облради з робочим візитом відвідав обласну лікарню

26 липня 2023, 15:58

Анатолій Підгорний разом із представниками депутатського корпусу оглянули обладнання, що було закуплено за кошти, спрямовані з обласного бюджету. Зокрема відвідали алергологічне, офтальмологічне відділення та інтервенційної радіології. 

− Вже не перший рік підтримка медзакладів є одним із пріоритетів роботи обласної ради. Постійно спрямовуємо кошти на оновлення матеріально-технічної бази закладів, аби черкащани мали можливість отримати якісні послуги, − сказав Підгорний. – Приємно побачити хороші результати нашої спільної роботи. Зауважу, що послуги пацієнтам в обласній лікарні надають на високому рівні, тож щиро дякую медикам за сумлінну працю.

Так, в алергологічному відділенні нещодавно запрацював FENO тест для діагностики бронхолегеневих захворювань. Це точний, швидкий та безпечний метод визначення алергічного запалення в дихальних шляхах, який використовується для підтвердження або спростування діагнозу бронхіальної астми та контролю за ефективністю лікування. 

За словами завідувачки алергологічного відділення Наталії Гармаш, він дасть змогу значно швидше й точніше продіагностувати пацієнта та призначити дієве лікування. До слова, на ньому можна обстежувати дітей із 4 років. 

У відділенні інтервенційної радіології виконують гібридне судинне оперативне втручання. Таку операцію вже успішно виконали майже десятьом пацієнтам. Для цього мають весь арсенал необхідного сучасного обладнання – ангіограф, УЗД, комп’ютерна томографія таі нші.

− Гібридна судинна хірургія полягає у одночасному застосуванні двох практик – відкритого судинного втручання, що відбувається за допомогою розтину шкіри, та ендоваскулярного втручання, що виконується без розтину шкіри, а лише через прокол певної ділянки судини. Через те, що в деяких випадках неможливо досягти оптимального результату ані відкритим шляхом, ані ендоваскулярним, застосовується гібридна хірургія. Вона дає змогу отримати ефективність кожної з цих методик, і головне – повністю відновити кровопостачання, − пояснив завідувач відділення інтервенційної радіології Дмитро Паляничко.

Він також додав, якщо ж повноцінно не відновити кровоток, то це призведе до ампутації кінцівки. Та й ампутація не свідчитиме, що хворобу вилікувано. Оскільки найскладніший прояв периферичного атеросклерозу – критична ішемія нижніх кінцівок – це смертельне захворювання. Тож після ампутації на рівні стегна, пов’язаної з атеросклерозом, кожен другий пацієнт помирає протягом року. Таку невтішну статистику наводять фахівці судинної хірургії світу.

Діагностику захворювання сітківки завдяки закупленому оптичному когерентному томографу здійснюють відтепер у офтальмологічному відділенні. 

− Уже 10−15 років в офтальмології з’явилась можливість діагностувати захворювання сітківки за допомогою оптичного когерентного томографа, що дало поштовх для втілення нових методів лікування хвороб сітківки. Тож можливість обстеження сітківки дозволить офтальмологічному відділенню працювати з пацієнтами в одному закладі повним циклом: початкове обстеження, лікування, контрольне обстеження, подальше лікування, − пояснила завідувачка офтальмологічного відділення Наталія Пустовіт.

У Черкаській обласній лікарні надають кваліфіковану допомогу майже по всіх напрямках. На цьому наголосив директор медичного закладу Віталій Шило. 

− 20 пакетів у нас укладено із НСЗУ, серед них пріоритетними є лікування інсультів, інфарктів, пологи, реабілітація та гемодіаліз, − зазначив Шило. – Ми вдячні депутатському корпусу за підтримку, спрямування коштів на закупівлю вкрай потрібного, сучасного обладнання. Це дає можливість ще більш ефективно виконувати нашу роботу, лікувати хворих.


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: https://oblradack.gov.ua/holova-oblrady-z-robochym-vizytom-vidvidav-oblasnu-likarnyu