Громади - захисникам: У Черкасах відбувся масштабний ветеранський форум 

04 серпня 2023, 13:06

В ньому взяли участь представники центральної та місцевої влади, ветерани, бізнес і волонтери.

Під час різних дискусійних панелей учасники обговорили стан надання послуг захисникам зараз та перспективи.

Так,  угоди НСЗУ з надання реабілітаційних послуг амбулаторно мають лише 9 медзакладів області, стаціонарно - 6. Водночас є чітке розуміння, що від якості та ефективності їх роботи залежить обороноздатність України, стійкість громад і якість людського капіталу.

На разі обласна рада схвалила меморандум про співпрацю одного з медзакладів та благодійним фондом для створення реабілітаційного відділення, а для госпіталю виділила кошти на обладнання одного з приміщень під ці ж цілі.

Наші ветерани добре знають як воювати, а як отримати необхідні послуги з реабілітації та інтеграції - ні. Тому влада має консолідувати свої зусилля і збудувати таку систему реінтеграції, щоб кожен наш ветеран міг легко цим скористатися.

Одним із важливих складників є психологічна підтримка ветеранів та їх родин. Про це під час форуму говорила Вікторія Шепель, регіональна координаторка ментального здоров'я.

Вона зауважила, що ПТСР - це важкий наслідок війни, з яким зіштовхуються чимало наших захисників. Тому необхідний загальний скринінг психічного здоров'я ветеранів та членів їхніх родин. Однак важливий момент - допомога не через співчуття, а завдяки діалогу.

У цьому контексті об'єднані громади стануть надійним тилом. Громада добре знає своїх ветеранів, відтак на запропоновані послуги на місцях матимуть ширший і ефективніший доступ.

Взаємодія з соціальної адаптації ветеранів здійснюватиметься довкола чотирьох центрів:

- родина, друзі;

- орган місцевого самоврядування;

- робоче місце;

- побратими ветерани.

Органи самоврядування повинні стати центром консолідації, а громадський сектор допомогти у психологічній та соціальній підтримці, адаптації, роз'яснювальній роботі. 

Цікавим досвідом з учасниками форуму поділилися наші герої, ветерани-спортсмени: Сергій Прядка та Вадим Мазніченко Говорили про необхідність забезпечення ветеранів житлом, ветеранів-інвалідів І і ІІ груп - автівками, про паліативних побратимів.

- На жаль, людина з руками й ногами ніколи не зрозуміє людину з ампутацією. Коли я отримав поранення, я не розумів, як жити далі. Волонтери почали мені допомагати, я почав брати участь в “Іграх Героїв” та займати призові місця. Я вирішив стати сильним: знайшов тренера, почав займатися. Також я став депутатом міської ради. Тому військовим, які отримали поранення, дуже важлива підтримка, - поділився Сергій Прядка. 

Наталія Кавецька, радниця міністра соціальної політики України, визнала, що нормативно-правова база не адаптована до викликів сьогодення. Потрібна її трансформація, релевантна до потреб ветеранів без їх приниження. Їхніми родинами мають займатися громади. Для створення конкурентних умов, на її думку, потрібне роздержавлення ринку надання соціальних послуг. Недержавні установи і організації, ФОПи повинні отримати можливість зайти на цей ринок. Їх контрактування може відбутися на умовах співфінансування.

- Потрібний, актуальний і довгоочікуваний захід, який поклав початок консолідації зусиль центральної та місцевої влади, громадського сектору, експертного середовища та бізнесу з єдиною метою - створити гідні умови реабілітації та соціальної адаптації наших ветеранів - захисників та захисниць України у Черкаській області. Разом ми маємо створити справді відкритий доступ до базових медичних, інформаційних, соціальних послуг для наших захисників . Забезпечити їм реінтеграцію через роботу, перекваліфікацію, отримання додаткової освіти, відкриття бізнесу тощо. Під час форуму спікери висловили чимало цікавих думок та розповіли про реальні кейси реінтеграції ветеранів. Щиро сподіваюся, що всі конструктивні ідеї в майбутньому вдасться втілити, - прокоментував перший заступник голови обласної ради Роман Сущенко.


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: https://oblradack.gov.ua/hromady-veteranam-u-cherkasakh-vidbuvsya-masshtabnyy-veteranskyy-forum