Валерій Черняк: «Створення територій добробуту – головне завдання органів місцевого самоврядування»

07 грудня 2012, 10:51
«Черкаський край», №95, 7 грудня 2012 року

Обговорити попередні підсумки роботи обласної ради за рік, її депутатського корпусу, органів місцевого самоврядування ми вирішили з головою обласної ради Валерієм Черняком.

Валерію Петровичу, перш за все, вітаємо вас із Днем місцевого самоврядування! З чим підходите до свята?

— Відразу скажу, що діяльність Черкаської обласної ради, всього депутатського корпусу в 2012 році була спрямована передусім на виконання завдань соціально-економічного розвитку та тих завдань, що їх перед нами ставить Президент України Віктор Янукович та інші центральні органи державної влади.

Головний наголос протягом звітного періоду робимо на реалізації комплексних та галузевих програм, виконанні обласного бюджету та інших важливих рішень, що були затверджені депутатами обласної ради під час сесійних засідань.

Щодо бюджету, то відзначу, що за січень-жовтень до нього надійшло 5462,2 млн. грн., а зростання порівняно з відповідним періодом минулого року становить 112,3%. Тобто кошторис виконується, ми маємо непогані показники.

— А як щодо обласних програм, адже саме за ними розвиваються більшість галузей соціально-економічної сфери?

— Системним документом для спільної роботи залишається обласна програма «Будуємо нову Черкащину» на 2011-2015 роки. Завдяки їй в області у 2012 році вирішено багато складних питань. Всього ж на контролі — 86 програм. Серед головних я назвав би такі нові програми: про залучення інвестицій в економіку Черкащини; «Медичні кадри»; зайнятості населення на 2012-2014 роки; подолання та запобігання бідності на період до 2015 року; Програма розвитку ООН та ЄС «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-2»; розвитку туризму в області на 2012-2020 роки та інші.

Наша область аграрна, тому ця галузь потребує особливої уваги. Не виняток і тваринництво, де, відверто кажучи, результати донедавна були невтішні. Тому й було прийнято відповідні цільові програми — щодо розвитку молочного скотарства; свинарства тощо. І вже маємо позитивні зрушення — поголів’я великої рогатої худоби в області зросло на 8%, на 7,2% зросло виробництво молока.

Розвивається й соціальне партнерство між громадами та сільгоспвиробниками. Нині вже укладено соціальних угод на майже 120 млн. гривень. Кошти направляються на будівництво та ремонт дитсадків, закладів освіти, сільських будинків культури, освітлення вулиць, ремонт доріг тощо.

— Відомо, що нині в області, як і по всій Україні, особлива увага приділяється підвищенню соціальних стандартів. Як обласні програми сприяють цьому?

— Зауважу, що влада продовжує працювати над реалізацією соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича. Наведу кілька цифр: за два з половиною роки середньомісячна заробітна плата зросла на 849 гривень і становить нині майже 2500 грн. Загальна заборгованість із виплати зарплати зменшилася майже удвічі. А середній розмір пенсії зріс із 925 грн. до 1304 грн.

Автомобілями забезпечено 227 ветеранів та інвалідів Великої Вітчизняної війни; 38 ветеранів війни, праці та інвалідів отримали автомобілі за рахунок фонду «За майбутнє Черкащини». Стовідсотково забезпечено потребу в інвалідних візках, а це майже 3 тисячі людей з особливими потребами, а також всі ветерани війни.

На ці та інші заходи була спрямована дія й програми подолання та запобігання бідності на період до 2015 року; програми зайнятості населення на 2012-2014 роки тощо.

Крім того, на Черкащині проводиться ефективна робота щодо підтримки малозахищених категорій дітей. Обласна рада вперше за роки незалежності прийняла програму реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на 2012-2017 роки, а також програму із забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, на 2013-2015 роки. І я скажу вам, що цьогоріч ми маємо найкращі показники за останні 10 років щодо розвитку сімейних форм виховання. Нині в області діє 117 прийомних сімей та 28 дитбудинків сімейного типу. Такі родини отримують належну підтримку та соціальний супровід відповідних служб.

— А чим сьогодні живе близька вам медична галузь?

— В рамках виконання обласних програм відкрито дві філії відділення гемодіалізу Черкаської обласної лікарні: в Уманській ЦРЛ та у Звенигородській ЦРЛ. Відремонтовано терапевтичне відділення для чорнобильців у Першій міській лікарні м.Черкаси. Ведеться будівництво нового приміщення поліклініки Канівської ЦРЛ. Створено 43 аптечні пункти «Медичний кошик», у яких націнка на ліки та медичні засоби значно нижча, ніж в інших. В рамках виконання програми «Медичні кадри» забезпечено житлом 34 родини медиків. І ця практика буде продовжена.

А незабаром відбудеться відкриття обласного консультативно-діагностичного центру, будівництво якого майже завершено. Зараз триває монтування нового обладнання. Чекаємо надсучасний апарат для МРТ, що надійде з Японії. На наступний рік плануємо створити перинатальний центр. Тобто плани амбітні, але я переконаний, що все задумане ми успішно реалізуємо.

— Валерію Петровичу, а як взаємодіє обласна рада з місцевими органами самоврядування, територіальними громадами?

— Співпраця з районними радами та підтримка сільських і селищних рад є одним із важливих завдань обласної ради. Тримаємо з ними постійний контакт, залучаємо їхніх представників до участі в засіданнях сесій обласної ради. Належна увага також приділяється навчанню посадових осіб місцевого самоврядування. До цього ми залучаємо й фахівців з обласної ради та профільних управлінь облдержадміністрації.

Ми також стимулюємо найактивніші сільські ради через участь у щорічному конкурсі на кращу сільську раду. За результатами роботи у 2011 році, переможцями з 19 учасників визнані 6, серед яких перше місце виборола Великохутірська сільська рада Драбівського району.

Окрім того, Черкащина вже вдруге бере участь у проекті ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Нашій області виділено найбільшу в Україні кількість пілотних районів, а для реалізації визначено 55 проектів. Загальна вартість затверджених проектів — понад 7,6 млн. грн. Нагадаю також, що на реалізацію проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-2», в рамках відповідної обласної програми, було передбачено більше 360 тис. грн. з обласного бюджету. І вони у повному обсязі надійшли за призначенням.



Source URL: https://oblradack.gov.ua/50-valery-chernyak-stvorennya-teritory-dobrobutu-golovne-zavdannya-organv-mscevogo-samovryaduvannya