Валерій Черняк: «Влада гарантує надання повноцінної послуги гемодіалізу» - «Нова доба», №26, 27 березня 2012 року

27 березня 2012, 19:54
21 березня 2012 року, як і було попередньо домовлено, відбулася моя зустріч із представниками ТОВ «Фрезеніус Медікал Кер Україна» і хворими на ниркову недостатність, які отримують послуги лікування в компанії «Фрезеніус». На цю зустріч ми запросили також представників управління охорони здоров’я та медицини катастроф облдержадміністрації, членів постійної комісії з питань охорони здоров’я обласної ради, щоб спільно вирішити питання, які ставлять пацієнти «Фрезеніуса».

Ці зустрічі викликані ще й тим, що окремі місцеві політики почали нагнітати ситуацію, що хворим буде припинено лікування. Мені дуже неприємно, що зацікавленими особами, які насамперед лобіюють свої бізнесові інтереси, нагнітається серед людей нездорова атмосфера, поширюється неправдива інформація.

Приводом для обговорення проблем з лікування людей, які потерпають від ниркової недостатності, крім усього, стала їхня заява на зустрічі, яка відбулася днем раніше, де я вперше почув від хворих , що компанія «Фрезеніус», зокрема, її черкаські представники, готові підписати угоду з представниками охорони здоров’я Черкащини про надання послуг за ціною, нижчою або такою ж, як і в обласній лікарні.

У свій час, працюючи головним лікарем обласної лікарні і знаючи про таку складну патологію, я намагався знайти компроміс із представниками «Фрезеніусу», але вони тоді виставляли надзвичайно високі ціни, які неможливо було профінансувати, бо в бюджеті не було такої суми коштів, яку вони вимагали.

Тому я був здивований, що сьогодні вони вже говорять хворим зовсім інші речі – нібито вони готові іти на поступки, готові знизити ціну. Такі заяви мені хотілося, щоб представники ТОВ «Фрезеніус Медикал Кер Україна» підтвердили в присутності хворих, тих пацієнтів, яких вони обслуговують.

На превеликий жаль, зустріч, на яку прийшли представники діалізного центру, ними спочатку скеровувалася в неправильному руслі. Замість того, щоб вносити конкретні пропозиції, взаємовигідні чіткі умови, вони знову почали нагнітати ситуацію, лякати людей, що припинять надання послуг.

З приходом нового керівництва області, пам’ятаючи про спроби черкаських представників ТОВ «Фрезеніус» спекулювати на проблемах хворих людей, влада Черкащини забезпечила значне покращення матеріальної бази в обласній лікарні. Якщо два роки тому дійсно у нас була недостатня кількість обладнання, то на сьогодні створено всі необхідні умови, вже маємо 27 апаратів штучної нирки.

Комісія Міністерства охорони здоров`я України у березні 2011 року, ознайомившись з матеріально-технічною базою обласної лікарні та її філії у м. Умані, зробила висновок, що вони забезпечують якісне надання медичної допомоги хворим із хронічною нирковою недостатністю в повному обсязі.

Тобто, наразі створена в області мережа відділень гемодіалізу в повній мірі забезпечує потребу у наданні медичної допомоги хворим на хронічну ниркову недостатність за кошти обласного бюджету. Всі три відділення здатні забезпечити надання висококваліфікованої, підкреслюю, висококваліфікованої медичної допомоги не менше, ніж 200 особам цієї важкої категорії хворих. А нині в області зареєстровано їх близько 150 осіб.

Тим, хто сьогодні вносить людям неправдиву інформацію, хочу сказати, що в Черкаській області рівень надання медичної допомоги високий. І не випадково за підсумками роботи 2011 року роботу черкаських медиків оцінено Міністерством охорони здоров’я України найвищими балами.

Я за професією – лікар і все своє життя присвятив наданню допомоги хворим. Але мені неприємно, коли певні бізнесові «лобісти» спекулюють на здоров’ї людей, хочуть побудувати свій рай на їхньому горі. Сьогодні в усій Україні спокійно, ніде хворі нирковою недостатністю не протестують. Лише в Черкаській і Чернігівській областях неспокій. Виявляється, що саме в цих двох областях працюють приватні структури ТОВ «Фрезеніус». І як тут не зробити висновок, що вони навмисне ускладнюють проблему, нагнітають ситуацію, наставляють людей проти влади, протиставляють свою компанію державній установі тощо. Ви подивіться: сьогодні хворі із Кіровоградської області їдуть на Черкащину, приписуються, щоб лікуватися у нас. Знову ж таки, в Кіровоградській області спокійно, у Вінницькій області спокійно, у Полтавській, Львівській, Луганській – спокійно. І лише в Черкаській області така ситуація. Думаю, що вона нагнітається штучно, окремими зацікавленими особами, які хочуть отримати певні політичні дивіденди напередодні виборів. Разом з тим потрібно відмітити, що державне фінансування цієї категорії хворих у нашій області одне з найвищих в Україні.

Звичайно, за результатами зустрічі нами було вирішено створити робочу групу, до якої увійшли б всі зацікавлені сторони. Вона вивчить всі юридичні і практичні аспекти. За результатами її роботи будуть зроблені відповідні висновки.

А на завершення хочу сказати наступне. Я розумію, що вимоги людей до покращення якості надання послуг з охорони здоров’я, на покращення самого життя у нашій країні будуть з кожним роком зростати. І на це владу всіх рівнів націлює Президент України В.Ф. Янукович. Не випадково в державі іде реформування охорони здоров’я на всіх рівнях. І мені приємно зазначити, що сьогодні громадяни України знають, що з’явилися нові технології, нове обладнання, нові ліки, проводяться нові операції, які дають можливість продовжити життя найтяжчим хворим. І це надзвичайно добре, що в нашій країні є ці технології, ці методики, бо я пам’ятаю ті часи, коли хворі були просто приречені.

Звичайно, зростають вимоги сьогодні і до кваліфікації самого медичного персоналу, і це правильно, тому що потрібно постійно підвищувати рівень медичної допомоги. І тут влада повністю згідна з громадянами. Ми вимагали і будемо вимагати від керівників галузі охорони здоров’я, щоб якість надання медичних послуг поліпшувалася.

«Нова доба», №26, 27 березня 2012 року



Source URL: https://oblradack.gov.ua/712-valery-chernyak-vlada-garantuye-nadannya-povnocnnoyi-poslugi-gemodalzu-nova-doba-26-27-bereznya