Світлана Трофімова: «Таким керівникам не місце в наших школах» - «Нова Молодь Черкащини», №13, 4 квітня 2012 року

04 квітня 2012, 20:06
Серйозні недоліки виявила депутатська перевірка дитячого харчування в школах, ініційована головою Черкаської обласної державної адміністрації Сергієм Тулубом. Перевіряючі зафіксували бруд на харчоблоках та халатність персоналу у деяких школах. За наведення ладу на шкільних кухнях зараз борються небайдужі депутати Черкаської обласної ради, які із власної ініціативи взяли участь у перевірці. Завдяки їхнім старанням вдалось значно покращити ситуацію: винні понесли покарання, а найголовніше – повторна перевірка показала значне покращення як санітарного стану кухонь та їхнього технічного оснащення, так і якості приготування страв. Про подробиці нам розповіла одна із перевіряючих –депутат Черкаської обласної ради Світлана Трофімова.

– Світлано Владиславівно, наскільки нам відомо депутати не були зобов’язані брати участь у перевірці. Чим було продиктовано Ваше бажання попрацювати над цим питанням?

– Я сама мама, тому мені небайдуже, як харчуються мої діти та їхні однолітки. Окрім того, свою депутатську діяльність я спрямовую у соціальне русло. Тому, дізнавшись про те, що планується така перевірка, я разом із депутатом обласної ради Павлом Філіпенком звернулася до голови Черкаської обласної ради Валерія Черняка з проханням включити нас до складу перевіряючих.

– Які саме школи було запропоновано до перевірки?

– Ми обрали п’ять шкільних закладів: дві школи-інтернати у Золотоноші, дві черкаські школи та міський дитячий садочок №21 «Веселка». Хочу зауважити, що золотоніські школи, незважаючи на те, що розташовані в «глибинці» приємно вразили мене високим рівнем організації харчування для дітей. Відразу помітно, що фінансування, яке отримують ці шкільні заклади, використовується за призначенням. Другим на черзі був дитячий садочок, який також здивував надзвичайно домашньою атмосферою, доглянутістю та дотриманням усіх санітарних норм, а серед них і температурні. На кухні панувала ідеальна чистота, а їжа, яку там готують, припала до смаку і нам.

– Проте у кожній бочці меду є ложка дьогтю…

– Так, незважаючи на професіоналізм працівників закладу ми зіткнулися із низкою проблем. По-перше, це посуд, який відслужив своє ще років 10 тому. Його подальша експлуатація – це пряма загроза для здоров’я дітей. Адже коли посуд був ще новим і цілим, то його зовнішня поверхня не контактувала з їжею у процесі приготування. Нині ж на каструлях є надколи, тож шкідливі хімікати (а під шаром емалі розташована основа посуду – сплав металів) потрапляють у їжу дітям. Я розпочала вирішувати це питання. Частину посуду для цього дитсадка закупила за власні кошти.

– Чи виявила перевірка суттєві недоліки в організації харчування?

– Так. Ми перевірили одну із черкаських спецшкіл (номер не вказую з етичних міркувань), де харчоблок мене просто шокував. Відразу з порогу впала в око антисанітарія: продукти розморожувалися у невідповідних умовах, брудним було буквально все – від стін та підлоги, до кухонних меблів. Та найголовніше, що про перевірку ми попереджували, тобто можна уявити, що б ми побачили, якби завітали несподівано.

– Які кроки Ви здійснили по усуненню цих недоліків?

– Всі зауваження були внесені в протокол та направлені до відповідних органів.. Адже як депутат і як мама я вважаю, що таким керівникам не місце в наших школах. Окрім того у цьому закладі діти перебувають із понеділка до п’ятниці, тож школа повинна якоюсь мірою замінити їм затишну домівку. Але я прекрасно розуміла, що однієї лише заміни людей буде недостатньо – потрібно міняти ситуацію. Тому, тримаючи це питання на контролі, я звернулася до начальника Головного управління освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації Івана Шарапи з вимогою вжити відповідних заходів. І це дало позитивний результат. Повторна перевірка, що відбулася буквально днями показала значне покращення. Адже навіть така, здавалося б, дрібниця, як заміна шматка звичайного мила на флакончик із дозатором має неабияке значення для дитячого здоров’я (мило, яке перебуває у ємності з мильною водою – ідеальний розплідник для бактерій). Тож кухарі та педагоги мають за цим слідкувати.

– Які Ваші подальші плани?

– На досягнутому не зупиняюсь і уже підготувала депутатський запит з проханням повідомити мені графік перевірок шкіл на увесь 2012 рік. Буду вносити пропозиції щодо розширення складу перевіряючих: сюди мають бути залучені не лише працівники санстанції та управління освіти, а й депутати та батьки учнів. Лише такі комплексні перевірки та контроль за виконанням рішень дасть можливість навести порядок у галузі дитячого харчування.

Ірина Коваль, «Нова Молодь Черкащини», №13, 4 квітня 2012 року



Source URL: https://oblradack.gov.ua/719-svtlana-trofmova-takim-kervnikam-ne-msce-v-nashih-shkolah-nova-molod-cherkaschini-13-4-kvtnya