«Година Землі»: маленький крок кожного до великої справи - «Нова доба», №30, 10 квітня 2012 року

10 квітня 2012, 20:06
У суботу, 31 березня, із 20:30 по 21:30 оселі частини жителів Черкас освітлювали лише свічки та запальнички. І зовсім не тому, що у котромусь із районів трапилась аварія на підстанції, як це відбувається мало не щодня у місті. Світло черкащани, що приєдналися до акції «Година Землі», вимкнули цілком добровільно, аби вкласти свою маленьку часточку у боротьбу із зміною клімату. Адже виключаючи світло у квартирі на 60 хвилин у години «пік», можна не тільки для родинного бюджету заощадити на оплаті приблизно 500 Вт/год, а й зробити трохи чистішим повітря у рідному місті, щоб там не говорили скептики. Напередодні приєднатися до акції черкащан та вимкнути електрику в оселях на годину закликав відділ екології департаменту житлово-комунального комплексу міськвиконкому. Хоча, власне, на цьому участь місцевого самоврядування у акції і обмежилась.

Акція у світі

«Година Землі» в світі проводиться вже вшосте. Цього року під час акції світло вимкнули більш ніж у 5 тисячах міст 147 країн світу. Україна офіційно приєдналася до акції 2009 року.

Кампанію цього року підтримало Міністерство екології та природних ресурсів України та Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України.

Як продовжити заощаджувати світло?

Депутат обласної ради Світлана Трофімова не тільки сама приєдналась до акції і переконала всю свою родину вимкнути вдома світло та усі електроприлади на годину, але й придумала, як можна продовжити акцію. Звичайно ж не йдеться про відключення світла. Заощаджувати світло можна і за рахунок ефективнішого використання енергії, скажімо, замінивши старі лампи розжарення (до речі, вже заборонені до використання у Європі), на енергозберігаючі. Тільки одна така лампочка споживає від 25 до 30% менше електрики на противагу своєму застарілому аналогу.

Отож Світлана Владиславівна започаткувала акцію із заміни старих ламп розжарювання у під’їздах будинків на енергозберігаючі. Заявки на заміну ламп помічники депутата облради почали приймати 31 березня, у день проведення «Години Землі». Наразі таких заявок набралось вже понад 500.

– Житлово-комунальне господарство в Україні, і, зокрема, в нашому місті, є надзвичайно енергозатратним. Ми витрачаємо для побутових потреб набагато більше ресурсів, ніж люди в Європі, а також вдвічі більше, ніж в Росії та Білорусі. І нехай одна чи дві акції кардинально нічого не змінять, проте ми маємо привчатися до заощадження ресурсів. Адже Європа, яка пережила кілька енергетичних криз, вважає зменшення споживання енергоресурсів одним з основних пріоритетів економічної безпеки, – говорить депутат.

Слід зауважити, для Світлани Трофімової турбота про екологію є невід’ємною частиною світогляду. Адже компанія «Партнер», якою керує Світлана Владиславівна, вже протягом 5 років дотримується стратегії «зелений офіс». Тобто, у офісах використовуються винятково енергозберігаючі лампи (які, до речі, по закінченні терміну придатності спеціально збираються і передаються на знешкодження); для збирання сміття використовуються пакети, які під дією біоелементів розпадаються в ґрунті протягом 3 років; у офісах практикується збір макулатури, а також заощадливе і раціональне ставлення до паперу; у кабінетах – багато кімнатних рослин. Співробітники компанії дбають не тільки про екологію своїх робочих місць, але й про чистоту у місті, в якому живуть: декілька разів на рік виходять на суботники прибирати набережну.

«Нова доба», №30, 10 квітня 2012 року



Source URL: https://oblradack.gov.ua/720-godina-zeml-malenkiy-krok-kozhnogo-do-velikoyi-spravi-nova-doba-30-10-kvtnya-2012-roku